Fredag forventes den største globale proteststrejke nogen sinde, når unge i 93 lande går på gaden for klimaet. Klimastrejken bakkes nu op af europæisk fagbevægelse
Unge har planlagt protester og klimastrejker i 93 lande og i 1325 byer, viser en optælling i Information. I Danmark er der planlagt 32 strejker i 27 byer.
De unge har taget fagbevægelsens gamle strejkevåben til sig, og fredagens aktioner får ny får nu opbakning fra syv europæiske fagforbund, som vil markere støtten med sloganet ”Ingen jobs på en død planet.”
Det er den Europæiske Faglige Sammenslutning, EFS som har organiseret den faglige støtte, som syv europæiske brancheforbund støtter. Støtten fra de europæiske paraplyorganisationer for industriarbejdere, bygningsarbejdere, offentligt ansatte, transportarbejdere og forbundet for fødeindustrien.
I denne uge mødtes EFS generalsekretær Luca Visentini og med belgiske unge fra ”Ungdommens Klimabevægelse.”
Kan ikke forlade os på politikerne
Fagforeningerne og deres ungdomsafdelinger støtter elever og studerendes krav om landene lever op til forpligtigelserne fra Parisaftalen, som kræver at de begrænser temperaturstigningerne til under 2 grader.
– Tillykke til alle unge mennesker, som går i aktion for vores planet. Fagbevægelsen støtter deres krav om handling nu og større ambitioner når i kampen mod klimaændringer. Vi har en forpligtigelse til at efterlade en levende planet og et anstændigt samfund til kommende generationer, siger Luca Visentini.
– Fagbevægelsen ved fra historien, at vi ikke bare kan forlade os på, at politikerne leverer. Fagbevægelsen ville ikke eksistere, hvis ikke arbejderne havde fundet sammen og krævet social retfærdighed, siger han.
Også generalsekretæren for de europæiske industriarbejdere i IndustriAll Europe, Luc Triangle bakker protesterne op:
– Vi står sammen med de unge som protesterer og kræver at politikerne straks leverer på deres løfter i Paris om en retfærdig omstilling til bæredygtig økonomi, for der er ingen job på en død planet. Der er ingen tvivl om, at klimaforandringer kræver en ny industriel revolution, og at en retfærdig omstilling er den eneste måde at sikre, at det ikke sker på bekostning af jobs og velfærd. Det er på tide, at politikere stopper med deres læbebekendelser til principperne og i stedet følger de unge og handler, siger han. (brink)