På fredag træder UK ud af Unionen, og Kommissionen sætter fremtiden for for EU på dagsordenen

Faglige I Storbritannien delt om Brexitaftale

Mens britisk LO raser mod den nye Brexitaftale opfordrer faglige mod EU til at stemme for brexit jo før jo bedre

Britisk LO, TUC har hele tiden været imod Storbritanniens udmelding af EU, og har advaret mod at det ville svække britiske arbejderes faglige rettigheder, hvis UK forlader unionen.

Derfor er det måske ikke så overraskende, at TUC formand Frances O’Grady kalder den seneste aftale mellem EU og den konservative regering for en ”katastrofe for lønmodtagerne” og opfordrer parlamentet til at afvise aftalen.

– Denne aftale giver ingen garanti for, at arbejdernes rettigheder vil blive beskyttet eller holde trit med forbedringer i arbejdstageres rettigheder i hele EU, lyder det fra, formand i TUC, Frances O’Grady.

Helt modsat opfatter græsrodsorganisationen ”Trade Unionist Against EU, ” TUAEU – Faglige mod EU – aftalen.

De peger på, at de 27 medlemslande i EU støtter den aftale Storbritannien har forhandlet om at forlade EU på ordentlig maner, som de skriver på deres hjemmeside.

– Uanset hvordan man vender og drejer det, så er enhver parlamentarisk manøvre for at stemme imod aftalen politik når det er værst og med farlige konsekvenser. Konsekvenserne af de stadige udsættelser vil uddybe modsætningerne og skade økonomien, mener de faglige mod EU.

Rejsende i frygt

De afviser, at aftalen vil give den britiske regering frit spil til mere deregulering og svækkelse af de faglige rettigheder.

– De rejsende i frygt som advarer mod yderligere deregulering og en overdragelse til USA har misset pointen. Vi ønsker hverken et specielt forhold til USA og at blive overtaget af deres skønsløse koncerner. Eller fortsat kontrol fra Bruxelles og dets lige så skånselsløse firmaer. Vi har kun os selv at stole på, når det gælder om at hævde vores uafhængighed, hedder det i deres opfordring til at parlamentet om at godkende aftalen.

Og hvor TUC taler om en proces, hvor faglige rettigheder hele tiden forbedres i EU, så ser TUAEU EU, som en sammenslutning, der har traktatfæstet en neoliberal kapitalistisk dagsorden.

– Det blev fulgt af traktat efter traktat, direktiv efter direktiv, som vi ikke havde nogen indflydelse på. Den samlede effekt har været den mest effektive deregulering af 28 lande i historien. EU har kasseret faglige rettigheder, skabt bjerge af arbejdsløse og bragt medlemslande i knæ.

Med aftalen er det slut med kontrollen af en ikke-valgt neoliberal kommission og en anti-fagforenings og anti-arbejder EU-Domstol, skriver de.

– Frem for alt, så frigør aftalen os med et rent hug fra det indre marked og toldunionen. Det frigør vores valgte parlament fra dem, som ikke er valgt. Det giver os landet tilbage i vores egne hænder, skriver Faglige mod EU. (brink)