Faglige i kampagne for britisk udtræden

Mens britisk LO anbefaler et fuldtonet ja til fortsat britisk medlemskab, arbejder ”Faglige mod EU” for udtræden

– Faglige rettigheder er i skudlinjen i denne afstemning. Det er EU, der giver arbejderne retten til betalt ferie, barselsorlov, ligebehandling for deltidsansatte og meget mere. Nu går kampagnen i gang, lad os høre mere til, hvad arbejderne står til at miste!

Sådan lød den klare ja-melding, fra TUC’s (britisk LO) generalsekretær Frances O’Grady, så snart aftalen mellem den konservative regering og EU var kendt.

Med sit fuldtonede ja fortsætter TUC en linje, den længe har fulgt, hvor landsorganisationen har
forsøgt at bruge forskellige EU-direktiver som murbrækker for bedre vilkår for lønarbejderne.

Men det er ikke alle i den britiske fagbevægelse, som bakker op om den linje. Trade Unionists Against the EU (TUA-EU), Faglige imod EU var allerede klar med en nej-kampagne inden resultatet af forhandlinger forelå.

De køber ikke TUC’s lovprisning af EU, som fagbevægelsens værner. Tværtimod peger de på både angrebene på de faglige rettigheder og den nyliberale nedskæringspolitik, som har været EU’s svar siden finanskrisen begyndte i 2008.

Netværket blev dannet sidste år for at være klar til folkeafstemningen, men Faglige mod EU er en fortsættelse af en lang tradition for fagligt og socialistisk EU-modstand, understreger Doug Nicholls overfor eufagligt.dk.

Netværket består af fagforeninger, tillidsfolks og fagligt aktive fra alle dele af den britiske fagbevægelse – også fra forbund under TUC.

– TUC siger klart, at de faglige rettigheder er i fare ved et nej, og at EU er en garant for dem?

– Spørg de græske arbejdere, spørg de 70 millioner arbejdsløse. EU’s nedskæringspolitik sikrer ikke folks ret til arbejde, det er helt ude af proportion at fremhæve de minimale ting EU giver. EU-domstolen har jo indskrænket og undergravet de faglige rettigheder, siger Doug Nicholls.

Han forudser et resultat af folkeafstemningen.
– Men der er en udbredt skepsis i blandt fagbevægelsens medlemmer. Det er et blandet billede, der viser sig. Aftalen ændret intet, EU’s nedskæringspolitik fortsætter, siger han.

Sociale ydelser spiller ingen rolle

Cameron har gjort et stort nummer ud af spørgsmålet om børnepenge og sociale ydelser til østarbejderne – uanset at det lige som i Danmark udgør en forsvindende post på statsbudgettet. Og det er som om, det er begrænsningen af østarbejdernes adgang til sociale ydelser, der skal bære et ja igennem.

– Men det er ikke et spørgsmål, som optager de faglige organisationer. Det er ikke nær så vigtigt, som EU’s brug af enorme midler. Penge vi burde bruge til investeringer i arbejdspladser, siger Doug Nicholls. (brink)