Faren for slavearbejde vokser i EU

Udbredelsen af slave og tvangsarbejde er vokser i 20 ud af 27 EU lande

Udbredelsen af slave og tvangsarbejde er vokset i Europa, og i EU så man sidste år den største stigning i slavearbejde i verden, ifølge en rapport fra det britiske det analyseintstituttet Verisk Maplecroft.

Ifølge FN’s arbejdsorganisation, ILO er der på verdensplan 21 millioner mennesker som lever som tvangsarbejdere.

Rapporten peger på, at de mange flygtninge og migranter, som kommer til Sydeuropa er særligt udsatte for at risikerer at lande i slave og tvangsarbejde.

Det er især i landbrug, byggeri og forskellige servicesektorer, hvor slave- og tvangsarbejdet vokser.

Analyseinstituttet overvåger og vurderer omfanget af slavearbejde og trafficking i 198 lande. Ifølge deres opgørelser er Rumænien, Italien, Grækenland Bulgarien og Cypern de EU-lande, hvor slavearbejde er mest udbredt, men risikoen for at flere ender i slavearbejde er vokset i hele Unionen – også i Danmark, fremgår det af den seneste rapport.

Flygtninge i gældsfælde

De fem EU-lande, hvor problemet er størst er også dem, som flygtningene kommer først til påpeger Verisk Maplecroft. Alene i år har 115.000 flygtning og migranter nået Europa, de fleste til Italien.

– Mange betaler store beløb for rejsen og ender med at arbejde stort set gratis, fanget i en gældfælde til dem, som bragte dem over, siger Alexandra Channer, ledende analytiker hos Verisk Maplecroft.

– Mange illegale migranter, som kommer til EU er i så dyb gæld til trafficking-bander eller skruppelløse agenter, at de ikke har noget håb om at kunne betale, siger hun til Thomson Reuters Foundation. (brink)