Finanspagt er en taberstrategi

Selvom topmødet havde mange ord om at sætte gang i væksten, så vil de strenge budgetkrav i finanspagten forhindre at EU får gang i væksten, mener den europæiske fagbevægelse

– Det er en taberstrategi, fordi beslutningen (om at godkende finanspagten red.) ødelægger enhver mulighed for økonomisk fremgang. Sådan lyder reaktionen fra EFS’s generalsekretær, Bernadette Ségol på underskrivelsen af Finanspagten på EU-topmødet i sidste uge

EFS understreger at den europæiske fagbevægelse er imod den ny traktat, fordi den vil påtvinge endnu større nedskæringer af budgetterne i Europa og forhindrer bedring i beskæftigelsen.

– Ved at vedtage traktaten har topmødet besluttet den forkerte strategi. I stedet for at fokusere på en plan for øget beskæftigelse og finansiel solidaritet, har Unionen besluttet fortsat at presse os ned ad en vej med permanente nedskæringer, siger Bernadette Ségol.

Undergraver det erklærede mål

Topmødet havde angiveligt vækst og beskæftigelse på dagsordenen. Og inden topmødet var der et såkaldt socialt topmøde, hvor fagbevægelse og arbejdsgivere mødtes med EU-toppen. Her havde den europæiske fagbevægelse lejlighed til at fremlægge deres krav om en vækstvej ud af krisen.

Men topmødekonklusionerne imødekommer ikke EFS’s krav. Den europæiske fagbevægelse beklager, at vækst og beskæftigelse ikke er udsat for samme detaljerede ”fokus og beslutsomhed,” som den budgetdisciplinen omfattes af.

– Topmødets konklusioner insisterer på behovet for vækst for at skabe job. Det er godt, men ressourcerne og politikken, som skal understøtte målet bliver ikke fulgt af præcise forpligtigelser, siger Bernadette Ségol. (brink)