Fjerde generalstrejke i Portugal

EU-topmødet i Bruxelles fik en varm hilsen fra de portugisiske arbejdere, som gik i generalstrejke mod de trojka-drevne nedskæringer

Mens EU’s stats- og regeringschefer mødtes i Bruxelles bl.a. for at godkende nye anbefalinger til medlemslandene om flere ”reformer,” blev den selvsamme politik mødt af en endages generalstrejke i Portugal. Transport og offentlige institutioner lå øde hen, mens tusinder gik på gaden i protest mod netop den nedskæringslinie, som den portugisiske regering har aftalt med Trojkaen (EU, Centralbanken og Valutafonden).

Generalstrejken er direkte vendt mod den angreb på faglige rettigheder og velfærd, som er aftalt i det såkaldte ”memorandum” som landets regering har accepteret som forudsætning for at lån.

– To år efter underskrivelsen af memorandaet, som angriber arbejderne, ydmyger befolkningen og undergraver suveræniteten er landet økonomisk og socialt ødelagt, hedder det i en pressemeddelelse fra fagforbundet CGTP om generalstrejken.

Portugal har efter to års EU-dikteret krisepolitik en arbejdsløshed på næsten 18 procent, og en ungdomsarbejdsløshed på over 40 procent. Produktionen er faldet til et niveau under det, der var før landet fik Euroen.

Det underskud, som krisepolitikken angiveligt skulle fjerne er vokset, og OECD forventer forværring på alle økonomiske indikatorer. Underskuddet ventes at nå op på 132 procent af BNP næste år. ”Resultaterne” er opnået af en højre regering, som fagforeningerne nu kræver fjernet. Regeringen har gennemført love som angriber de kollektive overenskomster, og har betydet lønnedgang og beskæring af pensioner.

– Det er en politik, som forhindret os i at skabe velstand, og det er en gæld som er umulig at betale, konstaterer CGTB, som kræver en ny politik baseret på en venstrealliance og på landets suverænitet.

Forbundet peget også på, at ”reformerne” har styrket arbejdsgiverne og givet dem mulighed for at blokerer kollektive overenskomster, fryse lønningerne og fremmet udbredelsen af usikre jobs med lave lønninger og elendige arbejdsvilkår.

Samtidig står de offentlige ansatte overfor den største kollektive fyring nogensinde, hvis regeringens planer gennemføres.

Det er fjerde gang på to år, de græske arbejdere gennemfører en generalstrejke. (brink)