Forhandlinger om græsk gæld udsat igen igen

Dødvande: Gensidige beskyldninger fyger gennem luften over græsk ”hjælpepakke”

Sent mandag blev de månedlange forhandlinger mellem den græske regering og Trojkaen (EU, den Europæiske Centralbank og den Internationale Valutafond, IMF) endnu engang udsat, denne gang til efter valutafondens forårsmøde i denne uge.

Samtidig gentog den græske ministerpræsident Alexis Tsipras kritikken af IMF rolle i forhandlingerne. Fonden kræver yderligere nedskæringer og ”reformer” for at godkende en ny rate af lån til landet, som til juli skal betale 3,5 milliard euro på den løbende gæld. Samtidig mener fonden dog nu, at den græske gæld er uholdbar og at der er brug for at få den nedskrevet, hvis landet skal kunne begynde at bevæge sig ud af den dybe krise.

I sidste uge mere end antydede en lækket telefonsamtale mellem to ledende IMF-folk, at fonden var på udkig efter en krise, som kunne presse den græske regering til at gennemfører yderligere nedskæringer.

Det har været på tale at IMF vil forlade låneprogrammet, hvis der ikke bliver skåret hårdere og gælden samtidig nedskrives. I den anden ende, står den tyske kansler Merkel og insisterer på, at der ikke kan blive tale om gældsnedskrivning og samtidig skal IMF om bord på aftalen.

Grækerne mener på deres side, at det er en klar del af aftalen, at efter evalueringen af aftalen fra sidste sommer, som er i gang nu, så skal gældsnedskrivningen på bordet.
– Aftalen er helt klar: Den siger, at efter en succesfuld konklusion af den første evaluering, skal diskussionen om gælden begynde uden forhåndsbetingelser, sagde Tsipras på et pressemøde mandag med den nye portugisiske statsminister Antonio Costa.

En melding som den tyske finansminister Wolfgang Schaeuble straks skød ned mandag. Han konstaterede at selvom evalueringen af den græske aftale blev færdig i de kommende uger, så har det intet med de græske krav om gældsnedskrivning at gøre. Scaubel kaldte i stedet det græske krav for ”gælds- tilgivelse”.

– Løsningen (på evalueringen red.) har intet med gældstilgivelse at gøre, men med det faktum, at grækerne må gøre mere for at genskabe en konkurrencedygtig økonomi, lød det tørt fra den tyske finansminister.

48 timers strejke

Samtidig fortsætter fagbevægelsen sin kamp mod de nedskæringer af pensionerne, som er en del af aftalen med trojkaen.

Mandag annoncerede græsk LO, GSEE en 48-timers strejke i protest mod pensionsreformerne. Datoen for strejken bliver fastsat senere.

Græsk LO siger i en udtalelse, at det vil fortsætte kampen mod pensionsreformerne, og beskylder regeringen for at lade som om den forhandler med kreditorerne, mens den allerede har lavet en aftale med dem.
– Arbejderne er meget vel klar regeringens spin-tricks, og vi vil fortsætte kampen indtil regeringen opgiver den politik, som har gjort det græske samfund fattigt, hedder det i udtalelsen. (brink)