Franske arbejdere varsler strejker mod Macron

Det store franske fagforbund CGT opfordrer til strejker og demonstrationer fredag med krav om højere mindsteløn og pensioner

Opfordringen blev vedtaget inden den franske præsident Macron mandag talte til nationen og kom med en række indrømmelser.

Det har dog ikke fået CGT til at aflyse, tværtimod afviser forbundet Macron ”skamfulde” tale, som de betegner som både hyklerisk og en ren spin-operation. ”Macron og regeringen har endnu ikke forstået noget,” hedder det i en udtalelse på CGT’s hjemmeside.

Forbundet har længe krævet både en forhøjelse af mindstelønnen og bedre pensioner og sociale ydelser.

For præsidenten lovede ikke i sin tale en forhøjelse af mindstelønnen, som det ellers er refereret i medierne. I stedet vil regeringen sænke skatten for dem, der arbejder for mindstelønnen. Med andre ord vil det ikke koste arbejdsgiverne en eneste euro, som CGT konstaterer.

Fagforbundet kræver i stedet en forhøjelse af mindstelønnen til 1800 euro, hvilket svarer til en forhøjelse med ca. 20 procent. Desuden skal både pensioner og sociale bidrag forhøjes. Og så kræver CGT at der kommer gang i lønforhandlinger både i virksomhederne og i den offentlige sektor.

Udover krav om højere løn og pension, så peger CGT også på behovet for bedre vilkår for, studerende og og bedre offentlig service for der lever i ”udkantsfrankrig.”

Belgisk aktionsdag

Fredag ser ud til at blive en aktionsdag, som rækker over landegrænserne, da det belgiske LO har varslet en lignende aktionsdag

Belgisk LO opfordrer til landsdækkende aktioner og deres katalog af krav spejler i høj grad de franske. Belgisk LO har lavet en ”skamløs” lang liste over de nedskæringer, som belgierne har oplevet gennem fire års borgerligt styre.

Blandt kravene fra belgisk LO er, hvad de kalder en tilstrækkelig forhandlingsmargen i de lønforhandlinger, som fagbevægelsen står over for. Og så vil de have rullet pensionsalderen tilbage til 65 år.

Belgisk fagbevægelse vil have mindstelønnen hævet til 14 euro i timen, det svarer til 2.300 euro om måneden. Og så skal de sociale ordninger hæves til et niveau, så ingen skal leve under fattigdomsgrænsen. (brink)