Grækenland regering straffes for julegave

En ekstra måneds pension til de svageste blev prompte straffet af Eurozonens finansministre

Grækenland sidder tilsyneladende fast i en uendelig krise, og den aftale Syriza-regeringen har indgået med Trojkaen levner ikke plads til selv de mindste skridt for at lette situationen for de svageste grupper.

Det står klart efter at Eurozonens finansministre i går prompte annullerede en mindre lettelse i betingelserne for tilbagebetalingen af den enorme græske statsgæld.

Efter Trojkaen i sidste uge ”belønnede” den græske regering med den mindre lettelse, annoncerede den græske premierminister Tsipras i en TV-tale en ekstra måneds pension i forbindelse med julen til de fattigste pensionister. Den 13 månedsløn/pension har været kutyme i årtier i de sydeuropæiske lande, men den blev fjernet som en del af aftalen med Trojkaen.

Udover den ekstra pension, så vil den græske regering også fastholde visse skattelettelser til de østligste græske øer, lød meldingen fra Tsipras.

Den ekstra pension kommer oven på en stribe generalstrejker og demonstrationer, hvor rasende pensionister har brændt breve fra regeringen, som melder om endnu flere nedskæringer i deres pension.
Regeringen begrunder de ekstra penge til pensionister og skatterabatter med, at den har sparet flere penge i år end aftalt med Trojkaen. Derfor mener den ikke, at det vil påvirke Grækenlands aftale med låntagerne.

Men den går ikke, mener Eurogruppens finansministre, som først reagerede med hævede øjenbryn, fordi de ikke var informeret om Tsipras initiativ.

Det blev i går fulgt op af en kontant afregning, de mindre lettelser i gældsafviklingen, som blev aftalt i sidste uge, forsvandt med et pennestrøg.
– Institutionerne (Trojkaen red.) har konkluderet, at den græske regerings handlinger ser ud til at være ude af trit med vores aftaler, siger en talsmand for eurogruppens formand, Jeroen Dijsselbloem, ifølge AFP.

Den kontante udmelding kom som optakt til dagens EU-topmøde, hvor den græske krise og endnu engang vil ulme under topmødet. Samtidig skal det græske parlament i dag stemme om den ekstra pensionsudbetaling, så fronterne er trukket op både i Bruxelles og Athen.

Næstformand i den Europæiske Faglige Sammenslutning, Veronica Nielsson kalder beslutningen skammelig:

– Skammeligt at ESM fastfryser gældslettelse for at forhindre, at de fattigste pensionister i Grækenland får Jule-bonus, skriver hun på Twitter.

Valgrummel

Blandt nogle græske iagttagere ses Tsipras’ udspil som en mulig platform for et hurtigt valg. Meningsmålingerne er styrtdykket for det regerende SYRIZA, og det konservative parti står til at overtage, hvis ikke regeringen får vendt udviklingen.
Partiet er klemt mellem dets forsøg på at leve op til aftalen med Trojkaen på den ene side og på den anden side dens løfter om at gøre op med den selv samme nedskæringspolitik.

Et andet udestående mellem Trojkaen og regeringen handler om nye arbejdsmarkedsreformer. Trojkaen kræver endnu mere ”fleksibilitet” på arbejdsmarkedet. Mens SYRIZA har krævet, at de faglige rettigheder respekteres og fagbevægelsens ret til at forhandle og konflikte for overenskomster genindføres. Krav som alle er blevet afvist af Trojkaen.

Den mindre lettelse af tilbagebetalingsvilkårene, som blev opnået i sidste uge, og som nu tilsyneladende er skrottet, var set fra Athen kun et første lille skridt i en nødvendig nedskrivning af den græske statsgæld, som de fleste økonomer og den internationale valutafond, IMF anser for helt uholdbar, hvis landet skal på fode igen.

Grækenland skylder omkring, hvad der svarer til omkring 2360 milliarder kroner, eller 180 procent af BNP. EU’s grænser for statsgælden hedder ellers 60 procent af BNP. (brink)