Grækenland var laboratorie for giftigt økonomisk eksperiment

Et studie fra den Europæiske Centralbank, ECB viser, at det græske spareprogram ”bare var et eksperiment med forøgsrotter,” skriver Keeptalkinggreece

Et studie fra den Europæiske Centralbank, ECB viser, at det græske spareprogram ”bare var et eksperiment med forøgsrotter,” skriver Keeptalkinggreece

Fire økonomer i ECB har set nærmere på, hvordan de aftaler, som Grækenland og andre lande har indgået med Trojkaen (EU, ECB og den internationale valutafond) under finanskrisen har virket i forhold til målsætningen.

– Den bitre medicin, som de græske kreditorer foreskrev til millioner af grækere under den økonomiske krise var den forkerte medicin. Massive nedskæringer på budgetterne for at få nye lån og hjælp fra Trojkaen var baseret på fejlkalkulationer, skriver netmediet Keeptalkinggreece.

Hele misæren – set fra økonomernes skrivebord og regneprogrammer – handler om at økonomerne, som har foreskrevet medicinen har brugt en helt misvisende multiplikator, når de skulle forudse effekten af nedskæringerne. De regnede med en halv effekt på økonomien, så når staten skar en euro, så ville den kunne påvirke økonomien negativt med en halv.

Det var en fejlslutning, med enorme konsekvenser for Grækenland og andre sydeuropæiske lande, som fik udskrevet den medicin.

– Den berømte ”forkerte multiplikator” skabte et finansielt sammenbrud og konsekvensen blev nye lån, da landene ikke kom på fode. For voldsomme nedskæringer forhindrede vækst. ECB tilstår, at teknokraterne lærte gennem ”eksperimentet med virkelige græske laboratorierotter.” Eksperterne som udviklede ”redskaberne” eksperimenterede, da de ikke havde nogen erfaring med at løse problemer område med fælles valuta (euroen red.), skriver netmediet.

For der er ikke nogen krise, der ikke er godt for noget, økonomerne og teknokraterne, som fandt på de tusindvis af sindrige måder at skære på, lærte af det undervejs. De skriver i rapporten, at det normalt kan være svært at påvise multiplikatoreffekter, fordi man ikke har afprøvet det i virkeligheden, her havde man så virkelige lande og virkelige mennesker, hvor effekterne kunne afprøves i realtid.

Programmerne førte til kollaps

Allerede i 2013 sendte to økonomer fra den Internationale Valutafond, IMF en rapport på gaden, hvor de pegede på de fatale konsekvenser af Trojkaens krav til Grækenland og andre ”IMF-lande.”

Økonomien i lande med IMG-program kollapsede hårdere end forudset, og økonomerne evnede ikke at forudse kollapset det økonomiske kollaps i den meget virkelige græske verden.

– De to IMF-økonomer -siddende i deres komfortable kontorstole og med markant forsinkelse – fandt ud af, at de mennesker, som levede i de gældsplagede lande oplevede, en sandt økonomisk mareridt, skriver Keptalkinggreece.

De to økonomer konkluderede, at ”regeringens nedskæringsiver dæmpede økonomien mere end ventet.”

– Ja selvfølgelig gjorde den det, ville enhver græsk ikke-økonom sige, ”fordi IMF’s program absolut ikke efterlod nogen plads til vækst.”

”Ekstremt farlig for mennesker”

Men selvom økonomerne nu kritiserer nedskæringsprogrammerne, så er det måske ikke særlig interessant for dem, som bar konsekvenserne.

– Sandheden er, at forkerte finansielle multiplikatorer og forkerte forudsigelser ikke betyder ret meget for de millioner af mine landsmænd som led og stadig lider af bivirkningerne af en medicin, der burde være fjernet fra apotekernes hylder, fordi den er ”ekstremt farlig for mennesker.” Og helt ærlig, så er jeg fuldstændig ligeglad med EU-Kommissionens motiver til, at vi blev holdt som gidsler i en finanspolitik, som Tyskland dikterede, skriver Keeptalkinggreece.

Erkendelsen af, at eksperimentet slog fejl fjerner ikke smerten og de store sociale og økonomiske tab, som det græske folk har lidt, konstaterer han.

– I den forstand er alle rapporterne og studierne bare en gang trykken hånd mellem teknokrater, økonomer og akademikere for videnskabens skyld, slutter han. (brink)