18 februar tusinder på gaden i Athen i protest mod pensionsforringelser

Græsk generalstrejke mod forringelser af pensionerne

Græske fagforeninger har kaldt til 24-timers strejke mod nye forringelser af pensionerne, landsorganisationen AEDY beskylder politikerne for at løbe fra løfter om at annullerer nedskæringer påtvunget af Trojkaen

I dag fyldtes gaderne i Athen med tusinder af strejkende arbejdere, og Athens offentlige transport lå stille fra morgenstunden. Også færgerne blev ved kajen.

Det var de offentligt ansattes landsorganisation ADEDY, som har organiseret strejken, mens flere lokale fagforeninger fra den private sektor har tilsluttet sig.

Protesterne handler om en ny sociallov, som skal behandles af parlamentet senere på ugen. Fagforeningerne beskylder den konservative regering for at ”dømme de græske pensionister til evig fattigdom.” Den nye lov er slet skjult angreb på det offentlige pensionssystem og et skridt på vejen til en privatisering af de græske pensioner, mener landsorganisationen.

Lovpakken vil fjerne den såkaldt 13. pensionsmåned, som den tidligere regering nåede at genindføre sidste år. Loven vil sænke pensionerne yderligere for mere end en million græske pensionister. Samtidig forhøjes de sociale bidrag for freelancere og selvstændige enmandsvirksomheder, og loven vil sende tusinder af nye arbejdere over i de private forsikringsselskaber.

– De har skåret skive efter skive de sidste år. Vi strejker fordi vi vil have pensioner vi kan leve af, forklarede Dimitris Volis til Reuters i morges. Han er steward på færgen mellem Piræus og Athen.

– Jeg har arbejdet siden jeg var 17, ny fortæller mig, at jeg ikke kan få pension før jeg er 67. Men vil jeg kunne holde så længe, funderede Nectaria, en 48 år gammel rengøringsassistent på et hospital.

Pensionsalderen er blevet hævet fra 62 til 67 år, som en del af de mange nedskæringer, som efter krav fra Trojkaen (EU, ECB og Valutafonden) blev gennemørt i Grækenand under tre ”hjælpepakker” under finanskrisen.

Fagforeningerne anklager nu politikerne for at løbe fra løfter om at annullerer de nedskæringer og forringelser, som blev landet blev påtvunget af Trojkaen. (brink)