Græsk fagbevægelse i generalstrejke mod nye angreb

Onsdag opfordrer de to store faglige landsorganisationer til 24-timers generalstrejke i Grækenland, blandt kravene er fjernelse af nye love der begrænser mulighederne for at strejke og et krav om at e det kollektive forhandlingssystem genoprettes

I morgen onsdag vil skibene blive i havnene, fly forsinkes eller aflyses og store dele af den offentlige transport og offentlige arbejdspladser vil lukke ned, skriver hjemmesiden ”KeepTalkinggreece.”

Det er de to landsorganisationer ADEDY og GSEE, som organiserer henholdsvis de private og offentligt ansatte, som sammen opfordrer til generalstrejken, som sker i protest mod ”den fortsatte nedskæringspolitik, arbejdsløsheden og brandbeskatningen”, som det hedder i udtalelserne fra de to landsorganisationer.

I sidste uge indrømmede den græske statsminister, Tsipras at han i de tre år regeringen har siddet har ført ”Trojkaens” politik, og han så frem til et sidste år ved magten, hvor regeringen kunne folde sit eget projekt ud. Låneaftalen med Trojkaen udløber til august, men der er ikke meget der tyder på, at EU, Centralbanken og IMF har tænkt sig at slippe grebet om det gældsplagede lands økonomi.

Det peger de offentligt ansattes landsorganisation ADEY på i sin opfordring til at protesterer:
– Regeringens ”succeshistorie” om en ”ren” exit (fra lånaftalen red.) er blevet dementeret af långiverne, med deres krav om øget kontrol efter august 2018, og succeshistorien falder helt fra hinanden med de foranstaltninger, som er besluttet helt frem til 2022 og andre som forudsættes helt til 2060, skriver ADEDY.

– Den nedskæringspolitik og interne devaluering som i årevis er blevet ført af alle vores regeringer i samarbejde med långiverne, har ført til en fald i BNP på 25 procent, en eksplosion i arbejdsløsheden på 30 procent, deregulering af arbejdsmarkedet og en fjernelse af vundne faglige rettigheder. Efter otte år fortsætter angrebene med uformindsket styrke: Nye aggressive foranstaltninger for at skabe overskud på statsfinanserne, som kan sikre låntagerne uden hensyn til de økonomiske og sociale konsekvenser, hed det i opfordringen til at gå med i strejken.

Landsorganisationen, GSEE fremhæver angrebene på strejkeretten, hvor der tidligere på året blev vedtaget en lov, som gør det svært at organisere lokale strejker. Det var der en omfattende generalstrejke imod i december 2017, men ifølge GSEE så er der nu nye forslag på bordet, som er et direkte angreb på strejkeretten.

Fagforeningerne kræver afskaffelse af restriktionerne på udøvelse af strejkerettigheder. ”Vi vil med alle kræfter forsvare retten til at strejke, som er erobret gennem kampe og ofre,” som det hedder. (brink)