Græsk gældskarrusel har kun reddet banker

Fagbevægelsen raser over nye nedskæringer og skatteforhøjelser, der skal tilfredstille Trojkaen. Imens viser ny rapport at de græske lån går direkte tilbage til de europæiske banker

Grækenland var i weekenden var præget af strejker og demonstrationer mod endnu en runde nedskæringer og skatteforhøjelser i landet. Parlamentet vedtog søndag en række pensionsnedskæringer og skatteforhøjelser, som skal imødekomme Trojkaen’s (EU, IMF og den Europæiske Centralbank) krav om overskud på statsbudgettet.

De seneste måneder har Syriza-regeringen og Trojkaen forhandlet om godkendelse af nye lån til landet, og kravene til regeringen er vokset op til de afgørende forhandlinger her i maj. Men vedtagelsen søndag håber regeringen at kunne tilfredsstille Trojkaens krav og endelig få åbnet for en diskussion om en afskrivning af en del af den enorme statsgæld, som ingen alvorligt tror på at landet kan indfri.

Samtidig viser en ny rapport, at 95 procent af den penge, som Grækenland har lånt siden finanskrisens start er kanaliseret direkte til at redde europæiske banker. 210 milliarder af de 220 milliarder euro, som landet har modtaget, er sendt videre til eurozonens finanssektor, mens kun fem procent er endt i statskassen. Det fremgår af et studie fra European School of Management and Technology (ESMT) in Berlin.

– Europa og den Internationale Valutafond har i de foregående år hovedsageligt reddet banker og private investorer, konkluderer rapporten som blev offentliggjort i den tyske avis, Handelsblatt.

– ”Redningspakken” har først og fremmest reddet europæiske banker, siger ESMT direktør Jorg Rocholl til avisen.
Økonomerne har analyseret hver enkelt lån, som grækerne har fået udbetalt og set, hvor pengene er endt: 86,9 milliarder euro er gået til at betale gammel gæld, mens 52,3 milliarder er brugt til at betale renter af gælden. Godt 37 milliarder er brugt til at rekapitalisere de græske banker.

Kun 9,7 milliarder euro har fundet vej til det græske statsbudget til glæde for borgerne.

– Det alle havde ventet, men kun få faktisk vidste, bliver bekræftet af rapporten: I seks år har Europa forgæves forsøgt at stoppe den græske krise med lån og samtidig fortsat krævet stadig hårdere nedskæringer og reformer. Årsagen til at det er mislykkedes skyldes åbenlyst mindre den græske regering, end den måde låneprogrammet er skruet sammen, skriver Handelsblatt.

Den græske finansminister mødes senere i dag med sine kreditorer i Eurogruppen for endnu engang at diskutere, om Grækenland kan få frigivet endnu en lånerate. (brink)