Græske fagforeninger på gaden mod nye indgreb i strejkeretten

Rasende fagforeninger kalder til strejke i dag mod endnu en aftale med Trojkaen der beskærer strejkeretten.

Mandag aftalte den græske regering endnu en reformpakke, som betaling for at få frigivet en lånerate fra Trojkaen (EU, IMF og den Europæiske Centrabank). Aftalen indeholder et krav om at begrænse fagbevægelsens muligheder for at foranstalte strejker. Desuden skal en række offentlige energiselskaber privatiseres mm.

EU’s finansministres krav om en skære endnu en luns af strejkeretten for de græske arbejdere, kommer kun en uge efter, at EU-toppen fejrede den ”sociale søjle” på topmødet i Gøteborg.

Aftalen blev godkendt på Eurogruppens (EU-landenes finansministre) møde mandag, og Syriza-regeringen havde planlagt at parlamentet allerede i dag skulle vedtage loven inden fagbevægelsen kunne nå at reagere.

Men udsigten til et endnu et indgreb i fagforeningernes muligheder for at bruge strejkeretten (kravet til afgivne stemmer for en strejke hæves, så mindst halvdelen skal have stemt for en strejke), har fået den græske fagbevægelse til at reagere hurtigt.

Det har fået de offentligt ansattes landsorganisation ADEDY til straks at kalde til strejke i hele landet i dag tirsdag fra kl. 11.30. Fagforeningen er rasende over, at Trojkaen og regeringen har aftalt indgrebet i strejkeretten i ”hemmelighed”, som de skriver i et opråb til deres medlemmer om at deltage i strejken.

Det kommunistisk orienterede fagforund PAME har smatidig indkaldt til en demonstration i Athen senere i dag.

Men udsigten til uro – også internt i partiet Syriza – fik sent mandag nat det græske Arbejdsministerium til at kalde lovforslaget tilbage, skriver netavisen Ekathimerini.

– Når forslaget er fremlagt, vil der blive tid for en bredere diskussion i parlamentet om indholdet, siger en kilde i ministeriet til avisen.

Ifølge avisen er der en anspændt stemning i det venstreorienterede regeringsparti Syriza, fordi dusinvis af reformer skal vedtages i de kommende uger, en del af dem som konsekvens af aftalen med kreditorerne i Trojkaen. (brink)