Græske journalister fortsætter strejke

Græske medier vil være lukket ned til tirsdag i protest mod lukningen af det statslige TV

Torsdag var der generalstrejke i Grækenland i protest mod regeringens dramatiske lukning af det græske stats-tv og radio, ERT. Samtidig fortsætter de knap 3000 fyrede med at sende via nettet og andre kanaler.

Tirsdag lukkede den græske premierminister Antonis Samaras fra det konservative parti, Nyt Demokrati statskanalen med et dekret, og ved midnat forsvandt signalerne, mens de ansatte besatte deres arbejdsplads og fortsatte arbejdet.

Journalisternes fagforening besluttede i nat, at strejken på TV, radio, trykte medier og netmedier skal fortsætte til tirsdag morgen. Kun medier som viderebringer signaler fra de den lukkede statskanal fortsætter med at gøre det.

Knap 3000 ansatte blev fyret med øjeblikkeligt varsel med Samaras dekret, som angiveligt skal være med til at opfylde den ”kvote” på 15.000 offentligt ansatte, som skal fyres i år ifølge aftalen mellem regeringen og Trojkaen. Ministerpræsidenten har sagt, at det statslige TV vil blive genåbnet senere med reduceret stab.

Lukningen førte øjeblikkeligt til at folk strømmede til ERT hovekvarter i det nordlige Athen i sympatidemonstrationer. Demonstrationerne foran TV-bygningen fortsatte hele torsdagen.

Mens Metro og busser stod stille. Men ifølge den konservative netavis, Kathimerini var der begrænset opbakning til strejken i den private sektor.

Lukningen er blevet fordømt internationalt som et angreb på demokratiet.

Den Europæiske Faglige Sammenslutnings, EFS’s generalsekretær, Bernadette Ségol mødtes onsdag i Athen med den græske ministerpræsident, hvor hun fordømte lukningen.

De to juniorpartnere i regeringen, Pasok og Demokratisk Venstre har meddelt at de ikke støtter lukningen. De tre regeringspartier mødes mandag morgen for at forsøge at finde et kompromis. Men iagttagere peger på, at de to små partier står til tilbagegang i tilfælde at et valg, derfor er det usikkert om de er klar til at trække tæppet væk under den konservative premierminister. (brink)