Græske kvinder appellerer til europæisk solidaritet

Fyrede rengøringsassistenter søger støtte hos det europæiske faglige netværk, Alter Summit

Kontakt

 • Kontakt Alter Summit for yderligere oplysninger og støtte til de græske kvinder mail:

 • – Vi opfordrer Alter Summit til at støtte vores kamp, og stå sammen med os i den vanskelige tid vi gennemlever som arbejdende kvinder, sådan slutter et brev til det faglige netværk fra 595 kvinder, der indtil september sidste år arbejdede som rengøringsassistenter i det græske finansministerium.

  Kvinderne har arbejdet i årevis for ministeriet, men i september sidste år blev de suspenderer fra arbejdet og placeret i en ”ventepulje” sammen med tusinder af andre offentlig ansatte. Til maj står til at blive endegyldigt fyret.

  Denne to-trins afvikling af stillinger i den græske stat sker efter aftale mellem regeringen og Trojkaen (EU, Centralbanken og valutafonden). Fyringerne er en af betingelserne i den nedskæringspolitik, som Grækenland er pålagt, som betingelse for at modtage fra Trojkaen.

  – Den nedskæringspolitik, som berøver os vores ret til arbejde og liv. Lige nu er den græske arbejdsløshed 27 procent, og for kvinder der den 62,8 procent, skriver de i appellen.

  – Vi er alle kvinder – kønsdiskrimineringen er åbenbar – de fleste af os er over 50 år, tæt på at forlade arbejdsmarkedet og pension, en pension vi aldrig kommer til at få. Mange af os er enlige mødre, hvor familien lever af vores indkomst. Vi har intet håb om at finde job, vi er fyret uden nogen fratrædelsesgodtgørelse, uden ret til arbejdsløshedsdagpenge og uden ret til sundhedspleje, skriver de.

  Den græske regeringn forsvarer fyringerne med, at de er nødvendige for at reducerer underskuddet.
  – Men sandheden er, at vi kun koster staten 2,5 million euro om året. Det er åbenbart, at den græske regering og Trojkaen kun betragter os som numre, ikke som mennesker.

  De troede vi var et let bytte

  Siden kvinderne blev suspenderet har de dagligt demonstreret for finansministeriet.

  – Vi har kæmpet en titanisk kamp, som er blevet mødt af regeringen med vold og repression. Fordi vi tilhører arbejderklassens og er kvinder, troede de, at vi ville være et let bytte og det svageste led. Men sammen med tusinder af andre fyrede arbejdere bekæmper den græske regering og Trojkaens foranstaltninger, som ødelægger vores liv og fører til øget fattigdom, skriver og forsikrer, at de agter at fortsætte kampen. (brink)