Havnearbejdere på herrens mark

De norske havnearbejderes nederlag i Højesteret efterlader nu havnearbejderne i to norske havne uden hverken arbejde eller dagpenge.

Indsamling

 • Norsk Havnearbejderforening samler ind på kontonummer: 3060.33.16947 (Norsk Havnearbeiderforening, Postboks 2079, 6028 Skarbøvik)

 • Siden december 2013 har 28 havnearbejderne i Mosjøen og Tromsø været i sympatistrejke i konflikten med det danske firma Holship. Men den norske højesteret afgjorde før jul, at konflikten var i strid med EU’s indre markeds regler, som Norge er underlagt.

  12. januar besluttede det Norske Transportarbejderforbund derfor at af stoppe de igangværende blokader og sympatistrejker og dermed også lukke for strejkekassen. Det efterlader havnearbejderne i de to havne uden indtægt, da der hverken er arbejde eller dagpenge efter tre års strejke.

  I Tromsø har 12 personer havnearbejdere været i sympatistrejke. Geir Ingebrigtsen formand for Tromsø Havnearbejderforening siger til netavisen itromsø.no at de alle står uden arbejde.
  – Det er så utrolig frustrerende. Vi har strejket for noget vi troede på, og troede vi kunne komme igennem. Nu er vores overenskomst blevet ugyldig med et pennestrøg, og vi er kastet ud i arbejdsløshed. Vi er ofret i kampen mod kapitalismen og retssystemet, siger han.

  Norsk Havnearbejderforening under Transportarbejderforbundet er sat skakmat, mener deres formand Bjørn Steffensen.
  – Vedtægterne sætter os skakmat når det gælder mulighederne for at forsætte med at betale strejkebidrag. Afgørelsen kommer brat og sætter vores kammerater i en ekstrem vanskelig situation. Derfor arbejder vi på at samle økonomisk støtte til dem, siger han til frifagbevegelse.no.

  Havnearbejderforeningen samler penge ind, som de vil fordele til de ramte havnearbejdere i de to havne.
  – Det er vores fordømte pligt at bidrage som faglige kammerater. Vi beder om solidaritet, og den får vi testet nu. Fagbevægelsen har valgt at tage denne kampe, og vi må sørge for at overgangen fra at være i strejke bliver så smertefri som mulig, siger Bjørn Steffensen.

  Formanden for Transportarbejderforbundet, Lars Morten Johnsen opfordrer til at støtte indsamlingen.
  – Det der plager mig mest er den situation folk er havnet i fordi de kæmpede i tre år. Ingen af os kunne forudse, at Højesteret ville vende på en tallerken fra ”Sola-dommen i 1997, hvor de sagde at blokade var et lovligt kampskridt for at få overenskomst på havnene, til at sige, at det ikke er lovligt nu, siger han.

  – Derfor vil jeg opfordre folk til at støtte op om havnearbejderne og bidrage med det de kan. De har stået i front og kæmpet for overenskomsten og ILO-konventionerne, men modkræfterne blev for store siger, siger Lars Morten Johnsen. (brink)