Havnedirektiv faldt

EU parlamentet nedstemte i dag Kommissionens og parlamentets eget forslag til direktiv.

Efters månedere aktioner og arbejdsnedlæggelser i de europæiske havne stemte et flertal af EU-parlamentets medlemmer i dag imod vedtagelsen af havnedirektivet. Dermed afviste parlamentet det overgreb på de faglige rettigheder som forslaget var udtryk for. Hvis det var blevet vedtaget, ville havnearbejdernes overenskomster med et slag være underløbet, og det havde det åbnet op for frit slag for rederne til at bruge underbetalte søfolk til havnearbejde.

EU-Parlamentet afviste havnedirektivet med 229 stemmer mod 209. Afstemningen var sidste runde i behandlingen af forslaget, så afvisningen betyder, at forslaget er taget helt af bordet. Der skal slet ikke lovgives på området i denne omgang.

Sejr til havnearbejderne

– Det er en stor sejr, hvor æren hovedsageligt skal tillægges havnearbejderne i hele Europa. Sammen med deres faglige organisationer har de ført en intensiv kampagne mod EU-Kommissionens forslag om at liberalisere arbejdet i EU´s havne, siger medlem af EU-parlamentet for JuniBevægelsen, Bent Hindrup Andersen.
– Hvis forslaget var blevet vedtaget, ville det have betydet, at rederne ved tilladelse af ”selvservicering” frit kunne vælge mellem søfolk og havnearbejdere til at læsse og lodse skibene. Redere og entreprenører, der ville byde på arbejdet i havnene, ville kunne se stort på kollektive
aftaler og i stedet anvende uorganiseret og underbetalt arbejdskraft.
– Samtidig viser det også, at et konstruktivt arbejde i EU-Parlamentet kan bidrage til at sætte et foreløbigt stop for overgreb på de faglige rettigheder. Det er kun sket to gange før, at EU-Parlamentet har forkastet en tekst fra forligsudvalget. Det er derfor en historisk sejr, vi i dag har været vidne til, siger Bent Hindrup Andersen

Tilfreds SiD

Også hos SiD, som organiserer havnearbejderne er man tilfreds med afvisningen:

– Nu undgår vi, at havnene i Europa bliver bekvemmelighedshavne, og fortsætter den udvikling, der allerede er i gang indenfor søfarten. Her er mange job allerede forsvundet fra europæere til fordel for billige og dårligere uddannet arbejdskraft fra u-lande som Filippinerne, siger formanden for SiD’s Transport og Servicegruppe Orla Petersen, til SiD.dk. (brink)

20 november 2003