Hvor skal vi hen du – Hvad mener du om Danmark og EU

Fagbevægelsen mod EU inviterer dig til at give dit bud på den danske models fremtid i EU

Med Englands udtræden af Unionen og et EU, er der brug for at stoppe op og diskuterer, hvor EU skal bevæge sig hen. Statsministeren vil gerne af med forbeholdene – engang i en uvis fremtid – men ellers har politikerne ikke nogen egentlige bud på EU’s fremtid efter brexit.

De har brug for din hjælp! Fagbevægelsen mod Unionen arrangerer de kommende måneder debatmøder 12 steder i landet, hvor der bliver fokus på dit bud på EU’s fremtid. Det sker i Nørresundby, Frederikshavn, Thisted, Mariager, Horsens, Randers, Esbjerg, Svendborg, Ringsted, Haslev, Slagelse, Rønnne. Se tid og sted nedenfor.

– Politikerne spiller et mummespil, når det gælder EU’s fremtid. Der er ingen klare meldinger, og når statsministeren begynder at tale om hvordan Danmark skal være tæt på kernen, og fjerne vores forbehold, så er der grund til at tænde de røde lamper, siger Ole Jensens, FMU’s arbejdsgruppe.

Det er bl.a. derfor, at FMU nu arrangerer 12 debatmøder rundt omkring i landet.

– Regeringen siger, at den gerne vil høre, hvad befolkningen egentlig mener om Danmarks placering i EU, og hvor vi skal hen. Den handske vil vi gerne tage op. Regeringen vil af med forbeholdene, vi mener at de danske forbehold er den bremse vi har tilbage mod en stadig snævrere Union, siger Ole Jensen.

Den danske model under pres

– Spørgsmålet om, hvor vi og EU skal hen – og om vi skal samme vej, er afgørende for den danske models fremtid. EU-Kommissionen har med sin ”sociale søjle” lagt nye spor ud til yderligere harmonisering af de europæiske arbejdsmarkeder. Det sker på trods af, at det principielt slet ikke er EU’s bord. Men det er det blevet, ikke mindst efter at EU-domstolen har gjort sig til dommer over strejkeretten, siger Ole Jensen.

– Der er brug for en diskussion af, hvordan vi stopper for den stadige svækkelse af fagbevægelsen og overenskomstsystemet, og dermed den danske model som eller besynges så højt. Når vi skal tale om Danmark og EU, så er der specielt brug for at se erfaringerne på arbejdsmarkedet.  Skal vi have en social protokol? Eller skal vi bare acceptere kommissionens forslag om en EU-myndighed, som overvåger vores overenskomster, og sikrer at vi ikke krænker det indre markeds fri bevægelighed, siger Ole Jensen.

Utraditionel form

Debatmøderne bliver utraditionelle i den forstand, at du ikke kommer til at møde et panel af eksperter eller politikere, som bruger tiden på at udmale deres visioner om EU. I stedet er det deltagerne og deres ønsker og krav til EU og til den danske regerings ageren i Unionen, der er i centrum.

– Vi har taget Lars Løkke på ordet. Han har spurgt, hvad danskerne mener om EU’s udvikling og Danmarks placering. Vi vil gerne bidrage, og sikre dig, at de holdninger og krav, der kommer frem på møderne nok skal blive afleveret til politikerne på Christiansborg den 20. november,  siger Ole Jensen.

Møderækken er en del af et initiativ fra Europa-nævnet, som har bevilget 1 million kr. til fem landsdækkende organisationer, der alle arbejder med EU-oplysning. Resultaterne af møderne rundt i landet bliver fremlagt på en konference på Christiansborg, hvor bl.a. statsministeren vil være til stede. (brink)

Selvom du ikke nåede et af møderne kan du stadig bidrage med dit bud

Tryk her
Debat i: Sted Dato Tidspunkt
Nørresundby Huset – salen, Hasserisgade 10, 9000 Aalborg 30. oktober Kl. 19
Frederikshavn Maskinhallen lok. 4, Skolegade 8, 9900 Frederikshavn 27. oktober Kl. 14
Thisted Plantagehuset, Plantagevej 18, 7700 Thisted 1. november Kl. 19
Mariager Den gamle Biograf, Kirkegade 2, 9550 Mariager 31. oktober Kl. 19
Horsens Metal Horsens, Smedetorvet 7, 8700 Horsens 25. oktober Kl. 19
Randers Kulturhuset lok. 3, Stemannsgade 2, 8900 Randers 8. november Kl. 19
Esbjerg Tobakken, Gasværksgade 2, 6700 Esbjerg 24. oktober Kl. 19
Svendborg Ørkildeskolen afd. Byens Aula, Skolegade 2, 5700 Svendborg 5. november Kl. 19
Ringsted Betlehem, Dagmarsgade 24, 4100 Ringsted 3. november Kl. 14
Haslev Haslev Bibliotek salen, Jernbanegade 62 – 4690 Haslev 29. oktober Kl. 19
Slagelse Slagelse Biblioteks store sal, Stenstuegade 14, 4200 Slagelse 15. oktober Kl. 19
Rønne Rønne Bibliotek salen, Pingels alle 1, 3700 Rønne 20. oktober Kl. 14