Hvordan kommer fagbevægelsen i offensiven

Det europæiske faglige netværk, Alter Summit er med på ”Blockupy Festival” i Frankfurt i weekenden, hvor der demonstreres mod Centralbanken og EU’s krisepolitik

Europæiske græsrødder holder fra fredag en såkaldt ”Blockupy Festival” i Frankfurt, hvor den Europæiske Centralbank (ECB) har hovedsæde.

Der har tidligere været demonstrationer og blokader rettet netop mod Centralbankens hovedsæde. I år kombineres demonstrationen med tre dages festival, hvor europæiske fagforeninger og sociale bevægelser mødes for at diskuterer, hvordan deres kamp mod bl.a. EU nedskæringspolitik styrkes.

Alter Summit har tilslutning fra nogle af de største forbund i Frankrig og Italien og en række andre EU-lande også den Europæiske Faglige Sammenslutning sidder med i netværket.

På festivalen stiller netværket skarpt på fagbevægelsens rolle i kampen for at ændre magtbalancen mellem sociale bevægelser og markedskræfterne.

Alter Summits workshop skal se på fagbevægelsens aktuelle styrke og svagheder og ikke mindst forsøge at pege på veje til at styrke den europæiske fagbevægelse. Det er ikke kun i norden, at fagbevægelsen mister medlemmer, i resten af Europa er organiseringsgraden endnu lavere end i de nordiske lande. Samtidig er fagbevægelsen ramt af en knibtangsbevægelse, hvor EU-domstolen på den ene side har begrænset konfliktretten, mens den såkaldte Trojkas krisemedicin dikterer arbejdsmarkedsreformer, som også svækker fagbevægelsens muligheder for sikre løn- og arbejdsvilkår.

Demonstration

Festivalen løber fra torsdag til søndag med en samlet demonstration lørdag eftermiddag, hvor demonstranterne vil gå til Centralbankens nye hovedsæde i Frankfurt og ”afleverer det lort”, som Den Europæiske Centralbank ifølge arrangørerne repræsenterer. (brink)