IKEA i Sverige kræver chauffører på overenskomst

I sidste uge meldte IKEA i Sverige ud, at det skal være slut med social dumping på deres transporter

Efter flere års ”samtaler” og forhandlinger med det svenske trasportarbejderforbund meldte IKEA i Sverige i sidste uge ud, at det vil køre en hårdere linje overfor de mange vognmænd, som leverer gods til de svenske IKEA-varehuse.

IKEA vil ikke acceptere, at vognmænd udnytter cabotagereglerne, og systematisk omgår cabotagereglerne til at køre rene indenrigstransporter. Cabotagereglerne giver udenlandske vognmænd mulighed for at køre tre transport på en uge, inden de skal forlade landet.

Men reglen omgås ved at lastbilerne laver en hurtig vending i et af nabolandene og reelt køre svensk indenrigskørsel hele tiden, bare på lave udenlandske lønninger. Men den trafik, vil IKEA ikke længere lægge navn til.

Samtidig vil koncernen kræve, at vognmændene, som får opgaver for IKEA skal være omfattet af overenskomsten, eller at deres chauffører skal have lønvilkår, der svarer til den.

IKEA’s kursskifte bliver ikke overraskende godt modtaget hos det svenske Transportarbejderforbund.

– Det er et godt initiativ fra IKEA, det er den bedste måde at komme usund konkurrence og umenneskelige forhold for chaufførerne til livs. Nu kan vi og IKEA sammen sikre at transporterne foregår fair, og ikke mindst at vi sammen kan bekæmpe social dumping, siger formanden for Transportarbejderforbundet, Tommy Wreeth.

Lang proces

IKEA’s talskvinde i Sverige, Elisabeth Munck af Rosenschöld understreger dog overfor fagbladet Transportarbetaran, at spørgsmålet om at sikre overenskomster til chaufførerne er en længere proces:

– Nu går vi ud med kravet i alle udbud, det bliver en proces, siger hun og tilføjer, at IKEA siden i sommers har krævet, at deres transportører ikke må have en kæde af underleverandører. Kun et led er tilladt. Og ifølge talskvinden, opfylder de vognmænd der kører i Sverige for IKEA det krav.

Beslutningen om at skærpe kravene til vognmændene i Sverige kommer efter at Det Internationale Transportarbejderfobund, ITF afbrød forhandlingerne med IKEA i i efteråret om vilkårene for chaufførerne i Europa og resten af verden.

Men ifølge talskvinden er koncernen klar til at genoptage drøftelserne. (brink)