Italiensk domstol udfordrer den danske model

Dom fra Italien underkender dansk arbejdsret, minister trækkes ind i sagen

En Italiensk domstol afviser, at et italiensk entreprenørfirma skal lægge den de 14 millioner kroner, som den danske Arbejdsret har pålagt den for at underbetale dets ansatte.

Hvis dommen bliver stående, så kan udenlandske firmaer roligt skrive under på selv de mest gunstige danske overenskomster og bagefter løbe fra regningen.

Dommen har skabt frygt i fagbevægelsen for, at udenlandske firmaer med dommen i hånden kan få frit slag til social dumping.

Det er første gang, den danske arbejdsret underkendes ved en domstol i udlandet, og det kommer bag på Palle Bisgaard, der er næstformand i 3F’s byggegruppe, som har kørt sagen.

– Jeg er ekstremt skuffet over, at den italienske domstol ikke anerkender dommen fra Arbejdsretten. Det er meget bekymrende at tænke på, hvilke konsekvenser det kan have for den danske model, hvis den her dom kommer til at stå til troende, siger han til Fagbladet 3F.

Arbejdsretten bliver ligegyldig

– Hvis vi i Danmark ikke effektivt kan håndhæve overenskomstmæssige krav over for udenlandske virksomheder, når de rejser ud af landet, så kan virksomhederne være ligeglade med de danske regler. Så vil en dom fra Arbejdsretten være ligegyldig for udenlandske firmaer, siger Juraprofessor Jens Kristiansen fra Københavns Universitet til bladet.

Sagen får nu Enhedslistens ordfører Finn Sørensen til at efterlyse handling fra regeringen.

Han har spurgt Beskæftigelsesministeren, hvad han har foretaget sig og hvad han har tænkt at gøre i anledning af dommen.  Samtidig efterlyser han regeringens vurdering af, ”hvilke hvilke konsekvenser det kan få for det danske kollektive overenskomstsystem, og for mulighederne for at bekæmpe social dumping,” som det hedder i det skriftlige spørgsmål.

Sagen handler om det italienske entreprenørfirma Solesi, der fra 2013 var en af underentreprenørerne på Dong Energys udbygning af en olieterminal i Fredericia.

Solesi tiltrådte ganske vist en overenskomst med 3F, men fulgte den ikke, og endte i arbejdsretten, hvor det blev idømt en bod på 14 millioner kroner.

I den italienske dom lægges der vægt på, at dommen fra Arbejdsretten i Danmark er i uoverensstemmelse med retsprincipper i italiensk ret, EU-regler og den Europæiske Menneskerettighedskonvention, skriver Fagbladet 3F.

3F er nu i gang med at anke dommen

– Vi sætter alle ressourcer ind på at få en anden afgørelse. Det er den ene del af den fri bevægelighed, der bliver sat ud af spil, hvis udenlandske virksomheder kan komme til Danmark og snyde og bedrage, uden at det får nogen konsekvenser siger Palle Bisgaard.

Solesi afviser i et skriftligt svar til Fagbladet 3F, at de har underbetalt deres ansatte.

– Som et italiensk selskab er vi i vores gode ret til at aflønne efter italienske regler. Dommen fra Arbejdsretten var uretfærdig og brød med grundlæggende principper i europæisk ret, lyder det fra firmaet. (brink)