Italiensk generalstrejke fredag

Fredag den 12. december er der generalstrejke i Italien i protest mod arbejdsmarkedsreformer, mandag er det en samlet fagbevægelse i Belgien, som kalder til generalstrejke

– Et frontalangreb på fagbevægelsen og grundlæggende rettigheder, sådan karakteriserer den store italienske landsorganisation, CGIL de reformer, som regeringen netop har fået vedtaget i parlamentet.

Sammen med en anden landsorganisation, Uil har det derfor opfordret til generalstrejke i landet fredag. Mens det socialistisk orienterede CISL, som står regeringen nær ikke er med.

Venstrefløjen i regeringspartiet det Demokratiske Parti, udgøres af det tidligere Socialistparti. Det er imod reformerne og en tredjedel af partiets parlamentsmedlemmer stemte nej, da reformen blev vedtaget.

En vigtig del af reformen handler om mere fleksibilitet på arbejdsmarkedet. Det skal være lettere at fyre folk, og fagbevægelsen frygter at det blot vil føre til endnu flere løse og dårligt
betalte job.

EU har lagt et hårdt pres på Italien for både nedskæringer og reformer. Italien har sammen med Frankrig og Belgien netop fået bevilget et par måneders respit til at tilpasse deres finanslove, så de lever op til EU’s krav.

Det afspejles måske i, at regeringschef Renzi selv omtaler lovpakken på engelsk som ”job acts”.

Strejkebølge

Generalstrejken er kulminationen på måneders protester mod regeringens ”reformer”. Og den kommer kun en uge efter, at de græske fagforeninger gennemførte endnu en generalstrejke mod regeringens nedskæringer. 

Mandag den 15. december følger de belgiske fagforeninger trop med en generalstrejke i protest mod den belgiske regerings nedskæringspolitik. Generalstrejken er kulminationen på fire uger, hvor landet hver mandag har været ramt af punktstrejker. (brink)