Kommissær kunne sin Fogh

Der var ikke noget at komme efter, da økonomikommissær, Olli Rehn blev udspurgt om Trojkaens meriter i lånerlandene

Mandag stillede den magtfulde finske kommissær Olli Rehn op, som den første i en række høringer om Trojkaens rolle i den nedskæringspolitik, som EU sammen med Centralbanken og Valutafonden har stået bag i Irland, Portugal, Grækenland og Cypern.

Det er EU parlamentets udvalg for økonomi og valuta, som er i gang med at undersøge Trojkaens rolle og de betingelser den har stillet for at bevilge lån til de fire eurolande.

I en første rapport har udvalget stillet spørgsmålstegn ved Trojkaens legitimitet og ved den nedskæringspolitik, som den har påført befolkningerne i landene.

Men der var ikke noget at komme efter på nogen punkter. Olli Rehn afviste ethvert ansvar for de alvorlige konsekvenser, som, de krav Trojkaen har stillet for lånene, har haft.

Trods gentagne forsøg lykkedes det ikke udvalget at få klare svar på, hvordan beslutningerne blev taget i Trojkaen, og hvem der i sidste ende havde ansvaret for de konkrete beslutninger økonomiske og reformer og nedskæringer. Selvom han medgav, at Trojkaen kunne tage beslutninger:

– Så blev det tit hæmmet af, at de var tre institutioner med hver sin filosofi med ved bordet, forklarede han. Hovedansvaret for gennemførelsen af reformerne og nedskæringerne er regeringerne i lånerlandene, sagde Olli Rehn.

Lokal mangel på politisk vilje

MEP’erne forsøgte også at få en forklaring på, hvorfor EU-Kommissionen i den grad har undervurderet konsekvenserne af nedskæringerne i budgetterne og har lavet overoptimistiske fremskrivninger, som langt overgik virkeligheden.

– De forkerte forudsigelser viser den økonomiske videnskab og økonometriens begrænsninger. Men hovedproblemet er manglen på politisk vilje nationalt til at føre reformerne igennem, sagde han. (brink)