Konflikt gav overenskomst på gartneri i Sengeløse

Da chauffører nægtede at køre med planter fra konfliktramt gartneri skete der noget. – Vi er stolte over de kammerater blandt chaufførerne, som gjorde konflikten effektiv, siger faglig sekretær i 3F Høje Taastrup, Tue Tortzen

Gartneriet JH Planter i Sengeløse har indtil for kort tid siden benyttet sig af en underentreprenør, som ikke ville tegne overenskomst med 3F. Arbejdet blev udført af udenlandske arbejdere til langt under danske lønninger.

Det fik 3F Høje Taastrup afdeling til at indlede en konflikt mod underentreprenøren, Admin Service APS og sympatikonflikt mod JH Planter. Sympatikonflikten blev effektiv, da chaufførerne i et vognmandsfirma nægtede at køre med planter fra JH.

Følger nu overenskomsten

Kort efter afbrød JH Planter kontrakten med underentreprenøren og ansatte selv folk efter dansk overenskomst. Ved et kontrolbesøg har 3F eftergået at lønninger, pension og tillæg nu følger almindelige danske forhold.

– Det er en sejr for ”Den danske model”. Vi vil ikke acceptere at folk bliver underbetalt uanset hvor i verden de kommer fra, og vi vil ikke have at redelige firmaer bliver udkonkurreret af social dumping, siger faglig sekretær i 3F Høje Taastrup, Tue Tortzen.

–  Vi er stolte over de kammerater blandt chaufførerne som gjorde konflikten effektiv. Når vi holder sammen får vi vores ret – nu er det bevist en gang til. Tænk hvis vi ikke havde 3F, så ville vores forhold hurtigt blive ligeså elendige som de er i Litauen, Tyskland eller Polen, siger han. (brink)