Landsomfattende generalstrejke i Norge onsdag

En samlet norsk fagbevægelse sætter landet i stå onsdag eftermiddag i protest mod den borgerlige regerings arbejdsmiljølov

– Regeringens forslag vil ændre arbejdslivet fundamentalt, mener formanden for norsk LO formand Gerd Kristiansen .

LO har sammen med de andre hovedorganisationer og medlemsforbundene mobiliseret til proteststrejken, som er den først hårde konfrontation med den borgerlige regering. Og det ser ud til at der er bred opbakning, en oversigt viser mere end 150 strejkearrangementer fordelt over hele landet i morgen.

Den nye arbejdsmiljølov blev allerede i høringsfasen afvist af fagbevægelsen, som frygter, at den bl.a. vil føre til Øget brug af midlertidige ansættelser, længere arbejdsdage, mere pålagt overarbejde og mere søndagsarbejde.

Fagbevægelsen mener ikke, at regeringen har lyttet til indvendingerne, derfor besluttede en samlet fagbevægelse at iværksætte en såkaldt politisk strejke.

Den norske hovedaftale åbner for muligheden af ”politiske” strejker af kortere varighed. Men der er langt imellem af hovedorganisationerne går samlet ud og opfordrer til generalstrejke. Sidst gang var i 1998, hvor en borgerlig regering forsøgte at fjerne en helligdag

En død sild

Retorikken har været kontant fra de faglige lederes side.

– Bliver forslaget vedtaget, så er den norske model en død sild, har formanden for Fellesforbundets,  Arve Bakke, sagt, han mener loven vil forstærke tendensen mod færre fastansatte og flere midlertidigt ansatte.

LO advarer i en udtalelse Stortinget mod at ved forslaget. LO mener, at hvis det bliver vedtaget, så kan det fører til, at mere end hver fjerde lønmodtager kommer til at gå på midlertidige kontrakter.

– Det vil ikke føre til flere jobs, kun til større usikkerhed for mange lønmodtagere, som allerede er i en vanskelig situation, hedder det fra LO-toppen.

Dansk støtte

Den norske generalstrejke får moralsk opbakning fra Aktionsgruppen Arbejdere Akademikere (AAA).

”En gennemførelse af regeringens ændringer af arbejdsmiljøloven vil fremme en udvikling, der ikke er til gavn for de ansatte og som ses undervejs i mange lande. Vi frygter at en lignende udvikling er på vej i Danmark i forbindelse med de kommende overenskomstforhandlinger på det offentlige område, hvor arbejdsgiverne ønsker øget fleksibilitet,” hedder det i en udtalelse fra AAA’s generalforsamling.

– Vi følger med interesse jeres bestræbelser på at forhindre forringelserne af arbejdsmiljøloven og giver vores fulde opbakning til jeres fælles kampagne og den politiske strejke d. 28. januar mod regeringens forslag. Solidaritet på tværs af landegrænserne er vigtig – også når det gælder arbejdsmiljø, lyder det fra AAA. (brink)