LO: Arbejdsgiverne kører skræmmekampagne mod kædeansvar

Både LO og 3F anklager Dansk Arbejdsgiverforening for at forsøge at skræmme kommunalpolitikerne til at droppe kædeansvar og arbejdsklausuler

DA har her i valgkampens slutspurt sendt mails til godt 9.000 kandidater til kommunevalget, skriver Poltiken.dk.

I Mailen advarer den administrerende direktør Jørn Neergaard Larsen om, at tiltagene er ”i strid med EU-retten og ikke lovligt kan retshåndhæves over for udenlandske virksomheder”. Det kan de imidlertid over for danske virksomheder, og derfor vil de kun ”svække dansk virksomheders konkurrenceposition i forhold til udenlandske”, skriver DA direktøren.

Formanden for 3F, Per Christensen afviser over for avisen DA påstand. Ifølge Per Christensen er der intet juridisk belæg for DA’s påstand. Han mener, der er tale om en skræmmekampagne:

– Vi har gransket alle de juridiske kilder, vi kan granske, vi har kigget på de domme, der findes, og vi har kigget på ILO-konventionen, og vi kan simpelthen ikke finde belæg for tesen om, at det ikke er lovmedholdeligt, siger han.

Han henviser dels til, at flere andre EU-lande har indført kædeansvar, og dels til, at jurister og Statsforvaltningen herhjemme har godkendt brugen af klausuler i eksempelvis København og Gentofte.

Også LO afviser DA angreb på arbejdsklausuler:

– Social dumping er blevet et alvorligt problem på det danske arbejdsmarked, og derfor er vi i fagbevægelsen meget optaget af, at alle kommuner forpligter sig til at indføre arbejdsklausuler, der forpligter dem til at overholde danske løn- og arbejdsvilkår, siger LO’s formand Harald Børsting.

Han understreger, at arbejdsklausulerne skal omfatte alle virksomheder, der arbejder for kommunerne. Både udenlandske og danske virksomheder og både hovedentreprenører og underentreprenører.

LO-formanden henviser til den omfattende rapport som regeringen offentliggjorde i 2012 fra Udvalget om Modvirkning af Social Dumping.

”I rapporten blev det fastslået, at hverken EU-udstationeringsdirektivet eller udbudsreglerne var til hinder for en bredere anvendelse af arbejdsklausuler. På s. 138 i rapporten angives direkte som ”potentielle tiltag” en obligatorisk anvendelse af arbejdsklausuler for statslige, kommunale og regionale myndigheder. Når rapporten ikke anbefaler denne løsning, har det intet at gøre med EU-retten, skriver LO i en pressemeddelelse.

– Derfor står regeringens udlægning naturligvis ved magt. Og derfor er det helt uforståeligt, at DA fastholder en skræmmekampagne over for kandidaterne til kommunalvalget, siger Harald Børsting.

– Kan det virkelig være rigtigt, at DA, der jo er den ene part i indgåelse af overenskomster på det danske arbejdsmarked, nu er begyndt at modarbejde overholdelsen af selvsamme overenskomster. I så fald er det helt uacceptabelt for danske lønmodtagere og uendelig trist for Den Danske Model, der jo kun overlever, hvis begge parter bakker op, siger han.

Gå til EU-domstolen

Jørn Neergaard Larsen afviser overfor Politiken.dk, at han er ude at føre skræmmekampagne. Han indrømmer, at arbejdsgivernes politiske holdning til kædeansvar og lønklausuler er, at det er »dyrt, dårligt og dumt«, som han skrev i et debatindlæg i Berlingske forleden.

Men han fastholder samtidig, at det juridisk strider mod EU-lovgivningen. Den administrerende direktør peger på, at det er det såkaldte udstationeringsdirektiv, der sætter grænserne for de krav, som udenlandske virksomheder skal leve op til, når de arbejder i Danmark – eller et andet EU land.

Han mener, at juristerne går ”uden om den varme grød”.

– Derfor er vi i den situation, at uanset hvad du henviser til af udtalelser fra Beskæftigelsesministeriet, Statsforvaltningen og så videre, så går de alle rundt om den varme grød som katten. Der er ikke nogen myndigheder, der har lyst til at sige det, jeg siger her, og hvis 3F synes, at det er noget sludder, så vil jeg anbefale 3F at få det testet ved EU-domstolen. Så kan vi få et klart svar fra andre end mig, siger Jørn Neergaard Larsen. (brink)