Løndumping og snyd hos Danish Crown i Tyskland

Tysk fagbevægelse er rystet over at rumænske kolonnearbejdere bliver snydt hos Danish Crown i Oldenburg i Nordtyskland

– Det er et eksempel på, at servicedirektivet tjener som middel til løndumping af værste skuffe, siger Berndt Maiweg, formand for slagterisektionen i det tyske nærings- og nydelsesmiddelarbejderforbund NGG.

32 rumænske har enten ikke fået eller kun fået en del af deres (dumpede) løn for arbejdet hos Danish Crown i Oldenburg i Nordtyskland.

Slagteriet er en del af Danish Crown koncernen, hvor der slagtes store mængder af danske grise.
Det er ingen nyhed, at de tyske slagterier bruger kolonnearbejdere fra Østeuropa, som hyres via mellemmænd, til en løn som ligger milevidt fra både danske og tyske overenskomster.
Men den aktuelle sag sætter fokus på løndumpingen.

Ifølge den tyske online-avis Nordwest Zeitung var rumænerne lovet 7,50 euro i timen – eller lidt over 50 kroner. Men en af rumænerne siger til avisen, at han kun har fået 3 euro i timen. 10 andre venter stadig på deres løn fra december.
I Tyskland er fagbevægelsen bestyrtet over sagen.
– Vi havde faktisk troet, vi havde fået nogenlunde styr på situatitonen, men det som sker hos Danish Crown i Oldenburg, det er simpelthen ikke i orden, siger Berndt Maiweg, formand for slagterisektionen i det tyske nærings- og nydelsesmiddelarbejderforbund NGG.

Hjemland Cypern

Rumænerne er ”leveret” via en irsk mellemmand fisket via annoncer på internettet og hyret af Atlanco Limited, som er registreret på Cypern.
Men rumænerne har ikke fået den aftalte løn, derfor er de gået til myndighederne.
Sagen er landet hos politiet, som undersøger, om det cypriotiske firma overtræder tysk sociallovgivning. Spørgsmålet om lønnen til rumænerne kan dog kun afgøres i det land, hvor firmaet er registreret – altså på Cypern.

– Det er et eksempel på, at servicedirektivet tjener som middel til løndumping af værste skuffe, siger Berndt Maiweg fra NGG.

Hvad er i orden

Sagen ramler direkte ind i overenskomstforhandlingerne, hvor Danish Crowns har krævet en markant lønnedgang hos de danske slagteriarbejdere.
Danish Crowns afviser overfor radioavisen at forholde sig til rumænernes lønniveau.
– Vi har bedt om at få dokumentation for, at forholdene er i orden, og hvis de ikke er det, så ophører samarbejdet øjeblikkeligt, siger Anne Villemoes, kommunikationsdirektør i Danish Crown til DR.
Tilbage står, hvad der er ”i orden” at byde arbejdskraften på Danish Crowns slagterier uanset om de ligger i Danmark eller Tyskland. (brink)