Lovlig social dumping rammer norske byggearbejdere

Norske byggearbejdere mister jobbene til udenlandske arbejdere på mindsteløn

Selvom Norge bruger almengøring af overenskomsterne i byggebranchen, så mister de norske entreprenører ordrer i milliardklassen fordi udenlandske konkurrenter kun skal betale mindstelønnen.

En af de store entreprenører norske Skanskas anlægsafdeling i landet har netop varslet at mellem 70 og 110 anlægsarbejdere skal fyres, skriver FriFagbevegelse.no.
Ifølge fællestillidsmanden på Skanska Jan Åge Vik skyldes det, ”lovlig social dumping”. De norske entreprenører kan ikke konkurrerer med udenlandske virksomheder og norske virksomheder, som bruger udenlandske underentreprenører.

– Skanska taber i konkurrencen mod udenlandske firmaer, og til norske som bruger udenlandske underentreprenører. Det handler om en slags lovlig social dumping, siger han til avisen.

– Udenlandske underentreprenører bliver brugt meget, fordi firmaerne kan betale mindstelønnen og få omkostningerne ned. Anlægsbranchen arbejder stort set for det offentlige, som udformer opgaverne, så det bliver attraktive netop for den slags selskaber. De vælger udenlandsk arbejdskraft fordi den er billig, siger Jan Åge Vik.

Han kritiserer det offentliges udbudspolitik for at være kortsigtet.
– Her på bjerget er det fint at vælge den billigste arbejdskraft uden at tænke på, at det er som at tisse i bukserne for at holde varmen. Hvad skal de unge arbejde med i fremtiden, hvis de ikke vil sidde og trykke på en computer? Udviklingen i anlægsbranchen er et socialt problem og et samfundsmæssigt. Arbejdspladserne bliver ødelagt, køerne ved jobcentret vokser, og pengene fosser ud af statskassen. Jeg er skræmt over udviklingen på hele branchens vegne, siger han til FriFagbevelse. (brink)