Malernes guldæg til statskassen og den danske model

Udenlandske virksomheder har snydt statskassen for en halv milliard i moms, Malernes Fagforening i Storkøbenhavn opfordrer politikerne til at gribe ind og lade bygherren hæfte for regningerne

3.000 udenlandske firmaer har tilsammen snydt den danske stat for 500 mil. kr. i manglende momsbetaling. En stor del af de samme firmaer er også løbet fra deres regning til medarbejderne og til fagbevægelsen. Derfor har Malernes Fagforening i Storkøbenhavn skrevet til samtlige partier i folketinget med krav om at politikerne griber ind.

Fagforeningen foreslår helt enkelt, at danske bygherrer skal gøres ansvarlig for betaling af den gæld, som deres udenlandske underentreprenører løber fra. Det være sig manglende momsbetaling til staten og manglende løn m.v. til deres medarbejdere. Forslaget er et rent guldæg, som alle vil vinde på mener formanden for Malerne i Storkøbenhavn Bo Rosschou:

– Det er helt ude i hampen, at halvdelen af de udenlandske firmaer løber fra regningen. Det betyder at samfundet går glip af en halv milliard kroner. Det er utåleligt og bør stoppes, siger han.

– Byggefagbevægelsen har tidligere foreslået, at entreprenører skal hæfte for deres underentreprenører, uden at politikerne har taget det til sig. Hvad får dig til at tro, at de vil gennemføre det her?

– Det rammer mere præcist. Det er bygherren der bestemmer, uanset om der er en hovedentreprenør på eller han selv styrer entrepriserne. Til syvende og sidst er det bygherren, der sidder med pengene. Når han gøres ansvarlig, hvis de løber fra regningerne, så vil han være uhyre påpasselig med at følge reglerne.

Alle vinder

– Det er en stensikker metode, som vil sikre, at der bliver betalt både moms og skat af medarbejdernes løn, samtidig vil de ansatte have en vis garanti for at de får deres penge.

– Samtidig slipper forbundene for at rende rundt ved polske og andre retter og forsøge at kradse penge ind, som firmaerne er blevet dømt til at betale ved den danske arbejdsret. Alle vinder ved det her, så der er mange gode ting, der taler for, at politikerne er positive, siger Bo Rosschou.

– Er det ikke ødelæggende for konkurrencen at pålægge bygherren det økonomiske ansvar?

– Det er kun ødelæggende for de svindlere, som bliver forhindret i at begå underslæb, siger han.

Hovedreglen er at alle slipper

Udlændingeloven kan give danske arbejdsgivere bøder og fængsel i op til to år, hvis de beskæftiger udenlandsk arbejdskraft, som ikke har papirerne i orden. I en pjece fra Dansk Byggeri fremgår det, at Udlændingeservice tolker loven sådan, at en entrepriseaftale er lig med beskæftigelse. Det er med andre ord den som hyrer et firma til en opgave, som har ansvar for, at de ansatte arbejder lovligt.

Men det betyder ikke noget i praksis, mener Bo Rosschou.

– Jeg kan ikke umiddelbart komme i tanke om nogen, der er blevet domfældt efter den lov. Der er sikkert enkelte – men det er undtagelsen. Hovedreglen er, at alle slipper, retsvæsenet er slet ikke indrettet til at fange den slags forbrydere. Det er meget få sager, der er gennemført mod svindlerne, det viser tallene jo også, når de er løbet fra en halv milliard. Det er det, vi får lavet om på ved at indføre bygherreansvar. Derfor tror jeg, politikerne vil være lydhøre, siger Bo Rosschou.

I Norge foregår der i øjeblikket en hæftig diskussion om et lignende forslag til at bekæmpe social dumping i landet. (brink)