McDonalds slipper af krogen

McDonald griner hele vejen til banken efter EU-Kommissionen lukker sag om ulovlig statsstøtte mod det multinationale selskab, som nu kan fortsætte med at slippe for at betale skat

Måske var det tilfældigt, eller også var det godt spin-arbejde, da EU-kommissær Vestager valgte onsdag i sidste uge til at meddele, at EU-kommissionens lukker sin efterforskning af McDonalds skatte-aftale med Luxembourg.

Sidste onsdag havde samtlige store europæiske mediers finansredaktioner hænderne fuld med Danske Banks egen redegørelse for århundredets hvidvaskskandale, så der var ikke rigtig nogen der fulgte op på den historie.

Undersøgelsen blev sat i gang for tre år siden og handler om McDonalds skatteaftale med Luxembourg. Sagen var kontroversiel, da den nuværende formand Juncker sandsynligvis har haft mere end en finger med i udformningen af den lukrative aftale.

EU-Kommissionen erkender, at McDonald ikke har betalt skat i den periode, kommissionen har undersøgt. McDonalds har brugt en kombination af skatteregler og et hul i dobbeltbeskatningsaftalen mellem USA og Luxembourg. Så det sker ikke mere i sagen, angiveligt fordi McDonalds ikke har fået særlige fordele frem for andre – så de har ikke fået ulovlig statsstøtte.

Helt forkert signal

Beslutningen bliver mødt med fordømmelse af EPSU, de offentlige ansattes faglige sammenslutning i Europa.

EPSU fordømmer, at McDonald slipper for sanktioner og den straffrihed beslutning er udtryk for.

– Det sender et helt forkert signal til alle multinationale selskaber om, at de kan fortsætte med ikke at betale deres fair del af skatten. Det bliver ikke bedre af, at Luxembourg i sidste uge annoncerede, at de vil skære selskabsskatten fra 26 til 20 procent, hedder det i en pressemeddelelse fra EPSU.

– McDonald løber med mere end en milliard euro i ubetalt skat, det viser at vi har brug for nye skatteregler for den slags multinationale, siger Jan Willem Goudriaan, generalsekretær for EPSU.

– Vi opfordrer de nationale skattemyndigheder til at efterforske McDonalds og gøre det som mislykkedes for EU-Kommissionen: At tag den ubetalte skat tilbage fra McDonalds, siger han. (brink)