Modstand mod handelsaftaler vokser – også i Danmark

Det er stadig er usikkert om CETA-aftalen hales i land, uanset hvad er der lagt op til største danske manifestation mod CETA og TTIP torsdag

Selvom det vallonske regionsparlament har blokeret for belgisk ja til EU’s handelsaftale med Canada, så er det til det sidste usikkert, om den bliver underskrevet torsdag i Bruxelles.

Som en duracell-kanin fortsætter EU-systemet forberedelserne til den højtidelig ceremoni torsdag, hvor CETA-handelsaftalen med Canada efter planen skal underskrives. Meldingerne i de europæiske medier onsdag morgen lyder, at forhandlingerne fortsætter i dag. På trods af, at den vallonske førsteminister Magnette har gjort det klart: Vi har fået tre ultimatummer, vi vil ikke acceptere et fjerde.

De to belgiske regionsparlamenter Vallonien og Bruxelles, som omfatter de fransktalende dele af Belgien, har begge nedlagt veto mod aftalen. Det er først og fremmest udsigten til en særdomstol, som vil give store virksomheder mulighed for at lægge sag an mod lande, er vedtager lovgivning, der kan skade deres indtjeningsmuligheder, som er anstødsstenen. Vallonerne er ikke principielt mod aftalen, men vil ikke acceptere en særdomstol, som begrænser det politiske råderum, har Magnette understreget flere gange i løbet af den sidste uge.

Mens EU fortsætter med at forberede den festlige underskrivelse af aftalen, så forbereder modstanderne af CETA og TTIP, demonstrationer over hele Europa.

I Bruxelles lægges op til at fejre, at det i første omgang ser ud til at stoppe CETA-aftalen, og i København er der lagt op til den største markering mod handelsaftalerne nogensinde. 35 organisationer som bl.a. indbefatter fagforbundet PROSA, Dansk El-forbund Blik og Rørarbejderforbundet og en stribe lokale 3F afdelinger indkalder til demonstration som starter på Københavns Rådhusplads kl. 16 torsdag. Demonstrationen er også anbefalet af FOA.

– Jeg er for frihandel generelt, men der er en række problemer i CETA og de lignende handelsaftaler TTIP og TISA, som man ikke kan lukke øjnene for. Vi er især bekymrede for, om den risikerer at føre til en yderligere liberalisering af velfærden, siger FOA-formand Dennis Kristensen til Ugebrevet A4.

LO-top positiv

Mens store dele af den europæiske fagbevægelse har været kritisk og med voksende styrke har mobiliseret mod de to handelsaftaler, så har dansk LO været afventende, først på et hovedbestyrelsesmøde d. 25. november skal LO’s fastlægge sin endelige stilling til CETA-aftalen – hvis den stadig er på bordet til den tid.

Overfor Ugebrevet A-4 understreger LO’s næstformand Arne Grevsen, at man foreløbigt ser positivt på aftalen.
– Nu skal vi have en dialog i hovedbestyrelsen, som skal lægge LO’s holdning fast, og vi mangler også endnu at se den endelige aftaletekst. Men med det vi ved på nuværende tidspunkt er mit udgangspunkt, at vi går positivt til aftalen, siger han.

Men LO-toppen dog ikke regne med det 3F’s opbakning til aftalen i sin nuværende form, understreger Per Christensen overfor A4:
– Sådan som aftalen ser ud nu, kan 3F ikke bakke op om den. 3F kan ikke acceptere en handelsaftale, som forringer arbejdstagerrettigheder i forhold til de internationale ILO-konventioner, som blander sig i den måde, kommunerne håndterer udbud på eller som indfører et tvistløsningssystem, der overruler de nationale domstole. Det ligger helt fast,« siger han til ugebrevet. (brink)