Nej tak til fælles EU-mindsteløn – Ja tak til større socialt ansvar!

– Vi siger klart nej til en europæisk mindsteløn og klart ja til at fortsætte med den danske model!  Medlemmerne i Dansk Metal Horsens sagde på sin generalforsamling pænt nej tak til den kommende EU-kommissærs tilbud om en mindsteløn for hele Unionen

Ursula von der Leyen, ny formand for EU-kommissionen, vil indføre en fælles mindsteløn i hele EU. Det kan synes ret uforståeligt, når man ser på, hvordan det er gået i hendes hjemland, Tyskland, der for længst har indført en mindsteløn, som ingen kan leve af. Her er mennesker på mindsteløn nødt til at have to job for at få deres økonomi til at hænge sammen, lyder det i den udtalelse, som de godt 100 fremmødte på generalforsamlingen vedtog.

Udtalelsen understreger, at smedene ikke er imod, ”at lønninger i Syd- og Østeuropa hæves, så de kommer tættere eller helt op på dansk og skandinavisk niveau”.

– Men vi er alvorligt bange for, at indførelsen af en generel mindsteløn fra Estland via Rumænien, Bulgarien og Grækenland til Spanien vil få en negativt afsmittende virkning på lønningerne her, hvor vi bor og arbejder, hedder det.

Minimumsløn kan blive maksimumløn

Medlemmerne frygter, at minimumslønnen vil blive til en maksimumløn, i hvert fald i nogle brancher.

– Det vil medføre fattigdom også for mennesker i arbejde – ikke kun for dem, der har stødt hovedet mod kontanthjælpsloft eller andre af velfærds-Danmarks økonomiske sanktioner mod mennesker, der af den ene eller den anden grund ikke er i arbejde, hedder det.

– Derfor siger vi klart nej til en europæisk mindsteløn og klart ja til at fortsætte med den danske model, der blev indført med septemberforliget for 120 år siden. Den danske model overlader det til arbejdsmarkedets parter at fastsætte løn- og arbejdsvilkår på det danske arbejdsmarked – også for den udenlandske arbejdskraft, der bliver hentet hertil, lyder det fra medlemmerne i Metal Horsens. (brink)