Norge: Efter politisk strejke strammes grebet om vikarbureauer

Fagbevægelsen får større indflydelse på brugen af indleje af arbejdskraft ,og det bliver ulovligt at have ”fastansatte” uden løn mellem opgaverne

Selvom den borgerlige regering fortsatte efter valget i Norge, så har den ikke et fast flertal bag sig, det får den at mærke på mandag, hvor et flertal uden om højre-regeringen strammer grebet om vikarbranchen i Norge.

Debatten om brugen af vikarer – især i byggebranchen – blussede op i Norge efter en såkaldt politisk strejke i november sidste år.

Kravet fra de strejkende, som demonstrerede foran det norske Storting 15. november var ganske enkelt at vikarbranchen skulle forbydes.

Det krav bliver ikke opfyldt på mandag, men der kommer en række markante begrænsninger for vikarbureauerne. Det sker efter at Kristelig Folkeparti har tilsluttet sig oppositionens forslag, skriver frifagbevegelse.no.

Indgrebet betyder, at det nu kun er anerkendte fagforeninger med såkaldt indstillingsret, som kan give arbejdsgivere dispensation til at bruge vikarer i situationer, hvor der reelt ikke er brug for vikarer.

Der bliver også gjort op med en praksis i vikarbureauerne, hvor man har fastansatte folk, som ikke får løn mellem opgaverne. For fremtiden skal vikarbureauerne betale løn til deres folk, uanset om de er lejet ud. Samtidig lukkes et andet smuthul, hvor man har gennemsnitsberegnet deltidsstillinger. Med andre ord kan de ikke mere sende folk i et fuldtidsvikariat i en periode og lade dem gå ledige i en anden og så kalde det en ”deltidsstilling.”

– Det er et vigtigt og stort skridt i den rigtige retning, siger Fellesforbundets formand, Jørn Eggum til frifagbevegelse.
Den faglige hjemmeside har tidligere haft reportager fra byggepladser i Oslo, hvor f.eks. 90 procent af elektrikerne på pladsen var indlejede vikarer.

EU lukker døren for forbud

Frem til 2000 var der faktisk forbud mod at udleje arbejdskraft i Norge, bortset fra i brancher som kontor og lager. Med østudvidelsen af EU i 2004 tog udviklingen fart. Og i 2009 kom EU’s direktiv om vikarbureauer, som lukker døren for et egentligt forbud mod vikarbureauer, men som samtidig i princippet kræver ligestilling af vikarer og fastansatte.

Men et af smuthullerne i direktivet er, at hvis vikarerne er fastansat i vikarbureauet, så er det lønnen der, der gælder.

Bureauerne betaler normalt for de timer folk arbejder. Og deres ansatte har fået deres egen jobbeskrivelse: Fast ansat uden løn mellem opgaverne. Ifølge netavisen er den jobbeskrivelse standard i det kontrakter, der bruges i branchen. Med den nye lov, bliver der måske gjort op med den praksis. (brink)