Norge: Ny runde om Service-direktiv

Norsk fagbevægelse er ikke færdig med servicedirektiv, efter pres gransker LO regeringens garantier endnu engang

Fakta

 • Norge er medlem af EØS samarbejdet, hvor landene i samarbejdet følger en stor del af EU-lovgivningen. EØS landenehar mulighed for at nedlægge veto mod dele af EU lovgivningen

  LO sektionernes brev til LO

 • Holdningen til servicedirektivet splitter både norsk fagbevægelse, og den rødgrønne regering. Efter seks udredninger og klare advarsler fra fagbevægelsen besluttede den det norske Arbejderparti at sige ja til at indføre servicedirektivet i Norge. De to andre partier i regeringen Socialistisk Venstreparti og Senterpartiet har sagt nej. Men sammen med de borgerlige partier har S flertal for at godkende servicedirektivet.
  Norsk LO har hele tiden været yderst skeptisk og langt ad vejen anbefalet et veto mod direktivet, fordi det begrænser landets muligheder for at bekæmpe social dumping.
  Alligevel var LO hurtig til at støtte Arbejderpartiets endelige beslutning sidst i 2008, men presset nedefra får nu LO formand Roar Flåthen til at love en ny omgang.
  Sidste ord er ikke sagt i den interne strid i LO om holdningen til EU’s tjenestedirektiv. Det gjorde Roar Flåthen klart på et repræsentantskabsmøde for nylig.
  LO er ikke færdig med at vurdere, om der er hold i regeringens forsikringer om, at direktivet ikke vil forhindre kampen mod social dumping, sagde LO formanden.
  – Vi er i gang med en intern proces med vores egne jurister og ekstern bistand, sagde Roar Flåthen.
  Udredningen vil foreligge om nogle få uger. LO henter bl.a. bistand fra tænketanken Fafo, som har lavet en meget kritisk rapport om servicedirektivet og social dumping.

  Krav om veto står fast

  LO’s genovervejelse kommer efter kraftig kritik fra baglandet, bl.a. har formændene fra de lokale LO sektioner i Oslo, Stavanger og Trondheim afvist regeringens garantier.
  – Den eneste garanti der ligger er regeringens garanti for, at LO’s bekymringer er grundløse. At indføre servicedirektivet er som at køre lige ud i et sving. Det kan gå godt, men går det galt, så går der rigtig galt. Vi tager ingen chancer med fagbevægelsens grundpiller: Muligheden for at indgå overenskomster og håndhæve dem. Kravet om veto står fast, skriver de i et brev til LO-ledelsen. (brink)