Norsk fagbevægelse rasler med sablerne

”Først markering så generalstrejke” – det trækker op til den første konfrontation mellem fagbevægelsen og den nye borgerlige regering i Norge

– Vi vil sætte hårdt mod hårdt, hvis regeringen ikke tager hensyn til organisationernes kommentar til forslaget, sagde den norske LO-formand, Gerd Kristiansen efter et møde i går i LO’s sekretariat, hvor samtlige forbundsmænd fra LO-forbundene deltog.

Det er den borgerlige regerings udspil til en ny arbejdsmiljølov, som har fået den norske fagbevægelse på barrikaderne. Især et forslag om at tillade midlertidige ansættelser i op til et år, vækker vrede i fagbevægelsen.

I første omgang er forslaget sendt i høring, men der er allerede godt gang i forberedelserne af en reaktion, hvis regeringen fastholder sit forslag.
LO-toppen er, ifølge Frifagbevegelse.no, enige om, at LO må reagere.

Mens LO’s græsrødder allerede varsler aktioner. 23. september er der planlagt politiske aktioner i det mindste i Oslo og Trondheim, hvor de lokale LO-ere står for initiativet. Flere lokale LO-ledere har talt for en to-timers såkaldt politisk strejke den dag.

– Vi ønsker flest mulige aktioner. Vi vil optrappe markeringerne, og så er det ikke utænkeligt med en generalstrejke i forbindelse med Stortingets behandling, siger han til FriFagbevegelse.

Han mener, at regeringens forslag er et alvorligt angreb på arbejdsmiljøet.
– Hvis de bliver gennemført, så er vi tilbage i løsarbejdersamfundet, siger han. (brink)