Norsk LO kræver veto mod servicedirektiv

Den norske landsorganisation anbefaler at Norge afviser at indføre EU’s Servicedirektiv og bruger sin vetoret i EØS samarbejdet

Det norske LO har netop afleveret sit høringssvar til regeringen om Servicedirektivet, og svaret er, at der er så stor usikkerhed omkring direktivets konsekvenser, at LO anbefaler regeringen at bruge den reservationsret (reelt en vetoret), som landet har i EØS aftalen med EU.
– Det er en kraftig udtalelse, hvor vi beder regeringen om at sørge for at vi har en national styring på helt centrale områder på arbejsdsmarkedet og de offentlige tjenester. Og jeg forventer regeringen lytter, siger norsk LO’s formand, Roar Flåthen til Dagsavisen.
I sit høringssvar kræver LO garantier for, at servicedirektivet ikke forhindrer kamp mod social dumping, og Norge skal beholde sit greb om vigtige samfundsområder. LO vil have garantier for at bl.a. sundhed, sociale tjenester, skoler el-produktion og andre grundlæggende samfundsopgaver skal løses i den offentlige sektor.
Ifølge LO er der så stor usikkerhed om, hvorvidt det kan ske, hvis Norge underlægges servicedirektivet.
– I dag er der så stor usikkerhed, at vi anbefaler et veto til servicedirektivet, siger LO formanden.
LO’s anbefaling kommer efter et omfattende pres fra fagbevægelsen, hvor der er blevet mobiliseret mod direktivet og flere af de store LO forbund har anbefalet et norsk veto. (brink)