Norske socialdemokrater udfordrer EU

Arbejderpartiets landsmøde kræver veto mod postdirektiv

Landsmødet i det norske Arbejderparti i weekenden blev præget af en kamp om Norges forhold til EU. Et stort flertal besluttede at kræve at regeringen bruger den såkaldte reservationsret overfor EU’s postdirektiv.

Reservationsretten giver EØS-landene mulighed for at nedlægge veto mod at indføre EU-direktiver.
Landsmødet gik mod partiledelsen, som til det sidste forsøgte at undgå en situation, hvor Norge for første gang bruger vetoretten.

Der var under landsmødet ikke tvivl om, hvad de delegerede ment om sagen. 18 ud af 19 distrikter havde indstillet at sige nej til postdirektivet. Og en strøm af delegerede gik på talerstolen og argumenterede for et nej til postdirektivet, taler som blev mødt med jubel fra salen, skriver frifagbevægelse.

Inden landsmødet havde norsk LO også krævet et veto. Alligevel fik partiledelsen skruet et kompromisforslag sammen, som både LO og det norske postarbejderforbund, Postkom blev presset til at accepterer. Men de delegerede ville noget andet og vedtog at regeringen skal bruge reservationsretten mod direktivet.

Den norske fagbevægelse har flere gange forsøgt at få regeringen til at bruge vetoretten – uden held. Men denne gang er det svært at se, hvordan den rød grønne regering skal undslå sig. De to mindre regeringspartnere har for længst meddelt, at de er klar til at bruge vetoretten.

Selvom både LO og Postkom havde accepteret partiledelsens forslag om at forhandle en særordning, så var både LO formand Flåthen og Postkoms formand Øverland yderst tilfredse.
– Jeg kan ikke være utilfreds. Vi har fået en beslutning, som er helt i tråd med, hvad LO selv har vedtaget, sagde Roar Flåthen.

Det har været postarbejdernes forbund, Postkom som gennem flere år har arbejdet målrettet for at stoppe postdirektivet. Forbundet frygter, at direktivet vil både ramme de ansattes vilkår og forringe servicen i det tyndt befolkede land.

Den norske statsminister, Jens Stoltenberg ser ud til at acceptere, at regeringen skal ud og slås med EU.
– Nu er det partiledelsens opgave at starte arbejdet med at reservere Norge mod direktivet. Nu starter vi arbejdet op mod EU, med baggrund i den klare vedtagelse på vores landsmøde, sagde han ved mødets afslutning. (brink)