Demo i Athen i forbindelse med dagens generalstrejke

Ny græsk regering mødt af generalstrejke

Græske fagforeninger strejker mod angreb på strejkeretten

Offentlige institutioner, skoler, banker store dele af transportsektoren i Grækenland er i dag lammet af en 24 timers generalstrejke. Det er de offentligt ansattes landsorganisation, ADEDY som sammen med en række fagforeninger og forbund i den private sektor, som har opfordret til generalstrejken.

Det er den første alvorlige udfordring den nye borgerlige regering, som kom til før sommer, bliver mødt med.

Fagbevægelsen protesterer mod en såkaldt ”udviklingslov”, som skal behandles i parlamentet onsdag, som tager yderligere kvælertag på strejkeretten i landet.

Fagforeningerne vil i forvejen af med en lov, som blev vedtaget af den tidligere SYRIZA-regering, i forståelse med trojkaen (IMF, EU, og den Europæiske Centralbank), som kræver at 50 procent plus en stemme, i en fagforening skulle stemme for en strejke. Dvs. at det ikke længere er muligt at beslutte at strejke på en enkelt arbejdsplads.

“Revision” af overenskomster

Den nye udviklingslov lægger op til en elektronisk registrering af fagforeningsmedlemmerne, og elektroniske afstemninger.

– Formålet med loven er at regeringen vil kontrollere de ansattes fagforeninger og underminere strejkeretten, hedder det i en udtalelse fra ADEDY.

Et andet element i lovforslaget handler om, at arbejdsgiverne skal have mulighed for at revidere indgåede overenskomster med henvisning til ”økonomiske problemer” i firmaet.

Det er de offentligt ansattes landsorganisation, som har indkaldt til strejken, som støttes af den kommunistisk orienterede faglige organisation, PAME. Omkring 150 faglige organisationer i den private sektor er opfordret til at deltage.

Udover kravet om at regeringen skal holde fingerene fra strejkeretten, så kræver fagbevægelsen at alle de love, som er rettet mod fagbevægelsen og blev vedtaget i aftalerne med Trojkaen skrottes, desuden vil de have stoppet privatiseringer af den offentlige service.

Det konservative parti Nyt Demokrati vandt flertal ved valget for to måneder siden, og ifølge meningsmålingerne ser 63 procent af vælgerne ”positivt” på regeringen. (brink)