Ny græsk regering svækker faglige rettigheder

Den nye konservative regering i Grækenland bekender kulør fra første stund. Den lægger fra land med at rulle faglige rettigheder tilbage

Kun en måned efter sin tiltrædelse i juli præsenterede den den nye græske regring starten af august en række hastelove, som rullede (beskedne) forbedringer for den græske arbejderklasse tilbage, forbedringer som SYRIZA-regeringen nåede at indføre kort før valget i juli.

Det gælder en lov om skulle beskytte mod usaglig afskedigelse. Arbejdsgiverne skulle ifølge loven retfærdiggøre fyringer. Med annulleringen af loven, skal arbejdsgiverne ikke længere begrunde fyringer, og fagbevægelsen frygter, at det betyder at der bliver åbnet for at arbejdsgiverne kan skifte ældre og dyrere arbejdskraft ud med yngre og billigere, skriver keeptalkinggreece.com.

Bryder kædeansvar

I 2018 indførte den tidligere regering en form for kædeansvar, som pålagde entreprenører og underentreprenører et fælles og solidarisk ansvar. Loven betød, at arbejdere som ikke fik udbetalt deres løn hos en underentreprenør kunne gå direkte til hovedentreprenøren med lønkravet. Den mulighed er nu fjernet.

Samtidig har arbejdsgiverne rejste en række yderligere krav om at få fjernet lovgivning, som den tidligere SYRIZA-regering gennemførte i sin sidste levetid.

Allerede i næste måned mødes den nye konservative arbejdsminister med arbejdsgiverne for at diskutere erhvervslivets krav, skriver keeptalkinggreece.

Ministeren har allerede annonceret at de græske fagforeningers muligheder for at strejke skal yderligere besværliggøres.

I starten af 2018 vedtog det græske parlament efter et krav fra den såkaldte Trojka (EU, IMF og den Europæiske Centralbank) en lov, som betyder, at 50 procent af en fagforenings medlemmer skal stemme ja, inden fagforeningen kan iværksætte en strejke. Tidligere var der et krav om at ja-stemmerne skulle udgøre en tredjedel af medlemmerne.

Dengang udløste det voldsomme protester i den græske fagbevægelse med ugelange aktioner, uden det dog lykkedes at få loven fejet af bordet.

Nu annoncerer varslet regeringen, at afstemningen snart skal foregå elektronisk, så fagforeningen kan ”bevise”, at der virkelig er de nødvendige stemmer bag en strejke.

De græske fagforeninger har i udtalelser fordømt de nye love, som blev vedtaget uden forhandlinger eller uden forudgående offentlig diskussion. Og den kommunistisk orienterede faglige organisation PAME har indkaldt til møde og demonstration mod den nye regerings planer i starten af september. (Grækenland er som resten af Sydeuropa ferieramt i august). (brink)