Ny græsk regering afviser handelsaftale med USA

Den nye græske regering er klar til at nedlægge veto mod handelsaftale mellem EU og USA, siger græsk minister

Den nyvalgte græske viceminister for administrative reformer Georgios Katrougkalos, siger til EurActiv, at den nye regering i Athen er klar til at bruge sit veto til sænke den foreslåede handelsaftale mellem EU og USA, TTIP.

Georgios Katrougkalos sad indtil han blev minister i sidste uge i EU-parlamentet for det venstreorienterede SYRIZA, som i dag har 149 af det græske parlaments 300 pladser. Allerede inden valget sagde han til EurActiv at et SYRIZA domineret græsk parlament aldrig ville ratificere TTIP.

Nyhedssiden har spurgt ham, og det stadig gælder, nu hvor partiet er kommet til magten.
– Jeg kan forsikre jer om, at et parlament, hvor SYRIZA har flertallet aldrig vil ratificerer aftalen. Og det vil være en gave til både det græske og det europæiske folk, siger Georgios Katrougkalos.

Selvom partiet mangler to mandater i et flertal, så er det lille koalitionsparti Uafhængige Grækere på samme linje i denne sag. Allerede inden valget blev udskrevet markerede deres modstand mod aftalen, skriver EurActiv.

En handelsaftale mellem skal enstemmigt godkendes først af ministerrådet, derefter skal hver enkelt af de 28 medlemslandes parlamenter ratificerer den, også Europaparlamentet skal stemme om aftalen.

Velfærd under pres

På linje med venstrefløjen og dele af fagbevægelsen i Europa er SYRIZAs kritisk for den voldgift, den såkaldte ISDS-mekanisme, som indgår i forhandlingerne.

Voldgiften åbner for at private investorer, kan kræve erstatning, hvis lade vedtager lovgivning, som kan skade virksomheders indtjening.

Den græske viceminister understreger overfor EurActiv, den usikkerhed der hele tiden har været omkring ISDS.
– EU-kommissionens mandat har været uklart. Fra star af har der været en udemokratisk mangel på åbenhed om forhandlingerne, siger Georgios Katrougkalos.

Selvom en handelsaftale kan bidrage til at fjerne nogle bureaukratiske procedurer for eksporten, så ligger faren i at der er stor forskel på reguleringen af økonomien i EU og USA. Georgios Katrougkalos mener, at de multinationale selskaber kommer til at få størst udbytte af mindre regulering,

– I modsætning til USA tillader EU f.eks. ikke GMO’s, data-beskyttelse er vigtigere for os, så vel som beskyttelsen af de nationale sundhedssystemer. Enhver sammenlægning af love på disse områder vil underminere den måde velfærdstaten er organiseret i EU, siger han. (brink)