Portugal klar til venstresving

Portugals venstrefløj enige om regeringsgrundlag som gør op med den nyliberale nedskæringspolitik og ruller dele af EU-dikterede forringelser tilbage

Den konservative mindretalsregering, som kom til magten efter valget i oktober i Portugal blev i denne uge væltet af en samlet venstrefløj i parlamentet. Samtidig er venstrefløjens fire partier enige om et detaljeret program for at regere landet.

Det er første gang siden diktaturets fald i 1974 at det socialdemokratiske PS er endes med dets rivaler i det kommunistiske PCP om en fælles politisk platform. Ud over de to gamle partier favner det nye flertal også de Grønne og Venstreblokken, som nogle sammenligner med det græske Syriza og det spanske Podemos.

Aftalen lægger op til at bane vejen for en ren PS regering, baseret på venstrefløjens stemmer.
Ved valget 4. oktober fik PS fik 32,1 procent, Venstrefronten 10,9 og valgalliancen mellem PCP og de Grønne 8,3 procent af stemmerne.

Genopretter kollektive forhandlinger

Den detaljerede aftale (se hele aftalen på engelsk), sætter ind med en hel række foranstaltninger, der skal rulle de nedskæringer og besparelser tilbage, som EU og Trojkaen har påført landet. Det gælder de laveste pensioner, og mindstelønne, som begge skal hæves i de kommende fire år. De offentlige ansatte, som har betalt en høj pris for EU’s krisemedicin, med direkte lønnedgang skal have genoprettet deres lønninger, og de kollektive forhandlinger med de offentlige ansatte genoptages til nytår, hedder det i aftalen.

Venstrefløjen dekreterer også et totalt stop for yderligere privatiseringer og stopper en igangværende privatisering af den kollektive transport i Lissabon og Porto. Ligesom planer om at privatisere vandforsyningen skrinlægges.

Ifølge Francisco Louca, universitetsprofessor og aktiv i Venstreblokken, betyder regeringsgrundlaget: Stabilitet i folks liv, lettelser for pensionisterne, genopretningen af lønningerne, sikring af jobs og et mere retfærdigt skattesystem. Samtidig vil den øgede efterspørgsel have en umiddelbart positiv indvirkning på den portugisiske økonomi, vurderer han. (brink)