EU dikterede angreb på de faglige rettigheder i Portugal. Det førte til bølger af generalstrejker her fra 2013

Portugals største faglige landsorganisation siger også nej tak til EU-mindsteløn

Parterne på det portugisiske arbejdsmarked afviser EU-Kommissionens forslag om en lovfæstet EU-mindsteløn

De fleste af parterne på det portugisiske arbejdsmarked afviser EU-Kommissionens forslag om, at EU skal indføre en lovfæstet mindsteløn. Både en rækket arbejdsgiverorganisationer og den største faglige hovedorganisation, CGTP fastholder at lønforhold er et rent nationalt anliggende, som EU skal holde sig fra. Det skriver det portugisiske netmedie, Lusa.

Men der er nuancer på arbejdersiden, mens CGTP kritiserer kommissionens indblanding, er den socialdemokratisk dominerede landsorganisation, UGT er positiv over for forslaget.

– EU-Kommissionens forslag foregiver at den har en ret til at blande sig i noget, som helt er medlemslandenes kompetence, nemlig at definere kollektiv ansættelsespolitik og lønstigninger, siger formanden for CGTP, Arménio Carlos, til Lusa.

– Det er en fælde. Der er ingen europæisk mindsteløn. Det vi har er en diskussion om kriterier (for en mindsteløn red.), kriterier som hvis de bliver vedtaget vil være til skade for de portugisiske arbejdere. EU er fortsat besluttet på at fastholde uligheden og en arbejdsmarkedslovgivning som fastholder ubalancen i forholdet mellem parterne på arbejdsmarkedet, siger han.

Portugals fagbevægelsen har bitre erfaringer

fra finanskrisen, hvor EU dikterede en svækkelse af det kollektive forhandlingssystem, som har ført til en svækkelse af fagbevægelsen. Erfaringer som CGTP tydeligvis ikke har glemt.

Den konkurrerende landsorganisation UGT’s formand Carlos Silva har modsat udtrykt støtte til forslaget. Han mener, at forslaget sikrer en mindsteløn i alle EU-lande, men samtidig overlader det til medlemslandene og parterne at fastsætte den i det enkelte land.

Første land i syd der siger fra

Til gengæld er de store arbejdsgiverorganisationer i Portugal helt imod EU-indblanding.

– Vi står over for et bekymrende og farligt forslag, som betyder at Kommissionen for første gang har planer om at blande sig direkte i spørgsmål om lønfastsættelse, som set fra vores bord skal forblive en national kompetence, siger formanden for Portugals største arbejdsgiverorganisation, António Saraiva til Lusa.

Op til annonceringen af forslaget om en lovfæstet EU-mindsteløn, har det været de nordiske lande, som har været på banen med kritik og afvisningen af ideen. Og det har været taget for givet, at Kommissionen kunne regne med opbakning fra landene i Sydeuropa. Den opbakning ser ikke ud til at være så sikker med meldingerne fra Portugal.

Formelt er forslaget om mindsteløn til høring hos parterne på arbejdsmarkedet i EU-landene. Og Kommissionen spørger egentlig om, hvorvidt parterne mener, at EU-Kommissionen skal handle på spørgsmålet. Hvis parterne i flere lande siger nej tak, kan det blive vanskeligt for EU-Kommissionen at argumenterer for at gå videre med et direktiv på området. (brink)