Postarbejdere sender EU-direktiv retur til afsender

Norsk fagbevægelse vil have stoppet EU’s liberalisering af postvæsenet, kræver veto mod direktiv eller udsættelse af EU’s 3 postdirektiv

1. januar 2011 træder sidste fase i liberaliseringen af postvæsenet i kraft i EU og EØS lande, som Norge. Udsigten til en total liberaliseret posttjeneste har sat fagbevægelsen i alarmberedskab i Norge.
De norsk postarbejderes forbund, Postkom har sat en kampagne ind for at få stoppet direktivet på norsk grund. Forbundet kræver, at Norge bruger sin reservationsret i EØS og nedlægger veto mod direktivet.
Forbundet fik fuld opbakning på norsk LO’s kongres til et krav om at udsætte direktivet. LO åbner også for at bruge vetoretten mod direktivet.
Senest har postarbejderne fået opbakning fra Norges borgmestre. En undersøgelse viser at 78 procent af borgmestrene vil have direktivet stoppet eller udsat.

Frygter social dumping

Den norske LO formand, Roar Flåthen frygter direktivet vil føre til social dumping.
– EU’s tredje postdirektiv åbner for fri konkurrence på al brevpost. Fagbevægelsen i Europa frygter at yderligere liberalisering av postmarkedet, som direktivet lægger op til, vil føre til social dumping, skriver han i Dagsavisen.
Den norske LO formand henviser til erfaringerne fra Holland og Tyskland, hvor liberaliseringerne har ført til elendige arbejdsforhold.
– At den onde spiral af social dumping har ramt titusinder af postarbejdere i to af Europas ældste velfærdstater, viser hvor alvorlig udfordringen er. Her skæres titusinder af stillinger i de nationale postvæsener, i stedet ”ansættes” ”postdeliverers” hos konkurrenterne og i datterselskaberne af de privatiserede postvæsener påfølgende betingelser: Deltidsarbejde, midlertidig ansættelse, måske kontraktansættelse med timeløn ned til 7 Euro eller stykprishonorar, skriver Roar Flåthen.
Norsk LO kræver svar fra partierne inden stortingsvalget. Er de klar til at udsætte direktivet, og vil de undersøge konsekvenserne af at Norge bruger sin vetoret overfor direktivet?

Klar til udsættelse

Fagbevægelsens pres har foreløbig fået alle tre partier i den rød-grønne regering til at tale om at udsætte direktivet, så det ikke træder i kraft som planlagt i 2011.
Og de to små regeringspartier Socialistisk Venstreparti og Senterpartiet har talt for at bruge vetoretten. Det store regeringsparti Arbejderpartiets næstformand, Helga Pedersen er nu også klar til at udsætte implementeringen.
– Hvis postdirektiver får dramatiske konsekvenser for norsk postvæsen, så vil vi muligvis vurdere reservationsretten, siger hun til netavisen E24.no.
Den norske fagbevægelse forsøgte tidligere – uden held – at få den rødgrønne regering til at bruge sin vetoret mod EU’s servicedirektiv, som skal træde i kraft til nytår. Så foreløbig har Norge endnu ikke brugt sin ret til at afvise EU-direktiver.

Storbritannien opgiver privatisering

I Storbritannien opgav Labourregeringen i sidste måned et lovforslag om at privatisere postvæsenet. Det skete efter at flere forbund med de britiske postarbejderforbund, CWU i spidsen havde gennemført kampagner og underskriftsindsamlinger mod privatiseringen.
Også i Frankrig er der uro om posten. Det seneste år har en komite arbejdet for give staten postmonopolet tilbage. Roquebrun-komiteen har lavet et lovforslag, som ophæver EU postdirektiver – for Frankrigs vedkommende. Det sker samtidig med, at regeringen er i gang med at implementerer det 3. postdirektiv.
Komiteens lovforslag støttes af 6.000 folkevalgte på forskellige niveauer, dog kun af 33 medlemmer af nationalforsamlingen. Det skriver det svenske nyhedsbrev ”EU og Facket”.  Sidste efterår gik tusindvis af postarbejdere ud i en dags strejke til støtte for en offentlig postservice. (brink)