Prestigebyggeri uden tømrerlærlinge

Trods en klar uddannelsesklausul, så er der ingen tømrerlærlinge i gang med at sætte de 23.000 kvadratmeter lofter op på Århus kommunes nye hovedbibliotek på Århus Havn.

3F Transport, Logistik og Byg Århus har tidligere kritiseret, at arbejdet blev lavet uden lærlinge, selvom Århus kommune netop har sociale klausuler på sine byggerier, der skal sikre, at der er uddannelsespladser til unge. Dansk Byggeri afviste den gang kritikken med henvisning til, at der ikke var noget krav om lærlinge på opgaven.

Men nu erkender Århus kommune, at entreprenøren ikke ”p.t opfylder uddannelsesklausulen.”

Det fremgår af et svar fra forvaltningen til Enhedslistens byrådsmedlem Peter Hegn Bonfils.

– Der er tale om en kompleks situation, der kan opstå, når udenlandske firmaer vinder licitationer. Bl.a. er der naturligvis sprogbarrierer. I overensstemmelse med den værdibaserede ledelse af byggeprojektet, er der indgået et samarbejde mellem Lindner og projektsekretariatet med henblik på at finde en løsning, der sikrer en opfyldelse af uddannelsesklausulen, hedder det i kommunens redegørelse.

Arbejdet udføres pt. af 35 polske arbejdere for det svenske firma Scandcon, som igen er underentreprenør til det tyske firma Lindner.

Sæt hårdt mod hårdt

Hos 3F mener man, at det haster med at gribe ind:

– Det er på tide, at Århus Kommune sætter hårdt mod hårdt, og sætter handling bag deres ord. Og én gang for alle statuerer et eksempel overfor Lindner, og simpelthen kræver at tingene bliver overholdt. Ellers er det vel at betragte som et væsentligt brud på entreprisekontrakten, som så må få konsekvenser, og kan føre til afbrydelse af samarbejdet, siger faglig sekretær siger Claus Ørskou.

– Det er en ren tilståelsessag. Vi lever ikke op til uddannelsesklausulen, og der er ikke så meget at snakke om. Det er jo ikke raketvidenskab, der er en klausul og den skal overholdes, siger Peter Hegn Bonfils.

– Det kan jo ikke nytte noget, at kommunen og entreprenøren ”drøfter” sagen lige indtil arbejdet er færdigt, det kommer der ingen lærerpladser af, siger han.

Enhedslisten vil nu have klarhed over, hvordan det overhovedet kunne ske.

– Det er en meget enkel klausul, og det burde ikke kunne lade sige gøre, siger Peter Hegn Bonfils. (brink)