Produktionen flytter

Hver 10 eksport virksomhed overvejer at flytte til fjernøsten.

På to år er dollaren kursen faldet med 30 procent. Den udvikling får nu hver 10. eksportvirksomhed til at overveje at flytte produktion til Fjernøsten. Det fremgår af  Jyllands-Postens eksportbarometer. 11 pct. af de danske eksportører, svarende til ca. 600-700 virksomheder, er begyndt at overveje produktion i Fjernøsten. Ifølge avisen drejer det sig om virksomheder, som ikke tidligere har overvejet at flytte produktionen. 

Planer fremskyndes

Dollarfaldet får endvidere knap 200 eksportvirksomheder, der i forvejen lå inde med planer om at starte produktion i Fjernøsten, til nu at fremskynde planerne.

Dollaren er faldet næsten uafbrudt igennem de seneste år. For godt to år siden var dollarkursen oppe på 860. I dag er kursen omkring 615. 

Lavere dollar – og tilsvarende stærkere krone – gør danske varer dyrere i udlandet. Hver tredje eksportvirksomhed er påvirket af dollarfaldet i form af lavere salg og lavere indtjening, viser eksportbarometeret. Dollarens lave værdi gør det endnu mere fristende at flytte produktionen, fordi lønningerne i Kina og flere andre asiatiske lande bliver endnu lavere sammenlignet med danske lønninger, fordi den lokale valuta følger dollarens nedtur.

Hele EU ramt

Den lave dollarkurs rammer hele EU’s eksport. Eurolandenes eksport til lande uden for EU står næsten stille og går dermed i stort omfang glip af den voksende efterspørgsel og det internationale opsving, der er i gang i andre verdensdele. (brink)

6.04.04