Regeres eurozonen fra et værtshus

Man kan ikke bruge det hele på sprut og kvinder og så bede om hjælp bagefter, lyder formanden for Eurogruppen, Jeroen Dijsselbloems enkle forklaring på Sydeuropas gældsproblem

Den hollandske formand for Euregruppens finansministre, Jeroen Dijsselbloem var måske lige kæk nok, da han skulle give sit bud på de sydeuropæiske eurolandes økonomiske krise: Sprut og kvinder!

Til Frankfurter Allgemeine Zeitung forklarede han, at de kriseramte euro-lande havde spildt deres penge på ”sprut og kvinder”.  Udover det åbenbare sexistiske i bemærkningen – kvinder er i hans univers, åbenbart noget som kan og bliver købt i masseomfang – så er det en noget forenklet forklaringsmodel for de problemer som den fælles valutazone er løbet ind i.

Gruppeformanden er da også blevet mødt af en shitstorm på nettet, og både EU-parlamentsmedlemmer og de sydeuropæiske politikere er rasende og kræver hans tilbagetræden som formand for Eurogruppen.

Hans bemærkning til FAZ lød i sin helhed: ”Under eurokrisen har Nord vist solidaritet med lande ramt af krisen. Som socialdemokrat lægger jeg stor vægt på solidaritet. Men man har også pligter. Du kan ikke bruge alle pengene på drinks og kvinder og så bede om hjælp.”

På et møde i EU-parlamentet tirsdag i fik han så chancen for at undskylde, men fastholdt i stedet, at hans insisteren på, at budgetreglerne skal holdes, ikke kan tolkes som et angreb.

Jeroen Dijsselbloem er medlem af det hollandske socialdemokrati, som nærmest smeltede ned ved valget i Holland. Selvom intet tyder på, at han fortsætter som finansminister efter valget, så går han efter at blive siddende som formand for finansministrenes Eurogruppe. Her har det ellers været sædvane, at formanden naturligvis samtidig bestrider sit lands finansministerpost.

Iden de famøse udtalelser faldt, så det ud til, at Eurogruppen kunne finde på at beholde ham. Hans kolleger har kaldt ham både meget dygtig og klog og så gerne at han fortsatte sin periode ud for bordenden – trods det manglende mandat fra det hollandske folk.

Fatter han noget som helst

Eurogruppen har de seneste år brugt rigtig mange møder på at diskuterer i detaljer, hvordan de græske nedskæringer og reformer skal gennemføres, som betingelse for at landet kan få udbetalt lånerater.

Men måske har de ikke forstået, hvad det handler om, det antyder den portugisiske udenrigsminister, Santos Silva som sent tirsdag aften udsendte en officiel udtalelse, hvor han kræver Dijsselbloem afgang.

– Det ser ud til, at præsidenten for Eurogruppen har brugt alle disse år (som formand red.) uden at forstå, hvad der virkelig sker i lande som Portugal, Spanien og Irland, siger Santos Silva i sin kommentar.

Men måske er det ikke kun Dijsselbloem, der ikke har forstået hvad eurokrisen handler om, måske er han blot kommet til at sige, hvad de tunge drenge i Eurogruppen faktisk mener. Den måde de gennem syv år har forhandlet med grækerne kunne tyde på, at de i virkeligheden regerer Eurozonen fra et værtshus, og at det er fornemmelserne i bodega-musklen, som styrer beslutningerne. (brink)