Ryanair truer med EU-domstolen

– Den danske model, hvor man dybest set kan afpresse folk til at indgå kollektive aftaler, de ikke ønsker, og bogstaveligt talt ødelægge folks forretning, det er helt sikkert ikke i overensstemmelse med EU-reglerne, siger Ryanairs personaledirektør, Eddie Wilson

Den danske model kan ende på anklagebænken ved EU-domstolen, hvis arbejdsretten giver LO medhold i at sympatiblokade af selskabet er lovligt. Hvis det sker, er selskabet klar til at gå hele vejen til EU-domstolen, siger dets topchefer til DR Nyheder.

– Hvis den danske arbejdsret når frem til, at en sympatiblokade mod Ryanair vil være lovlig, så vil vi forsøge at få EU-domstolen til at behandle sagen. Og domstolen kan nå frem til, at den danske model ganske enkelt ikke er i overensstemmelse med EU-reglerne, hvilket vi jo mener, siger selskabets næstkommanderende, kommerciel direktør David O’Brien til DR Nyheder.

Ryan Airs afvisning af at indgå overenskomst har fået LO til at bede om en ”forhåndsgodkendelse” af den sympatikonflikt, som flere LO forbund har varslet over for selskabet, når de senere på måneden starter flyvninger fra København.

Ude af trit med EU

– Vi vil naturligvis lytte til Arbejdsretten. Men hvis vi taber sagen, vil vi appellere den til Europa. For den danske model stemmer helt klart ikke overens med europæisk lov. Intet andet land, jeg kender til, tillader, at nogen kan sige til en virksomhed, at de vil stoppe med at levere en serviceydelse til dem, med mindre de indgår en overenskomst. Det er nonsens, siger Eddie Wilson.

– Det er ganske enkelt ikke rimeligt. Vi er alle blevet medlemmer af EU for at opnå frihed og færre regler til gavn for forbrugerne. Og i denne situation kræver fagforeningerne så, at vi skal fastholde vilkår fra en svunden tid og påtvinge Europas mest innovative luftfartsselskab nogle dybt ineffektive vilkår, siger han til DR Nyheder. (brink)