Schweiz’ fagbevægelse hælder aftale med EU ned ad brættet

Schweiz største hovedorganisation SGB sætter hælene i og erklærer ny aftale med EU for død

Efter et halvt års frugtesløse forhandlinger mellem Schweiz’ regeringen og fagbevægelsen om en ny rammeaftale mellem EU og alpelandet. Aftalen undergraver de værn mod løndumping, som Schweiz i dag har overfor udenlandske firmaer, som udstationerer arbejdere i landet, mener SGB.

– Den her tekst er død, siger den nyvalgte formand for SGB, Pierre-Yves Maillard til avisen NZZ am Sonntag.

– Fagbevægelsen vil aldrig acceptere svækkelsen af Schweiziske regler, der beskytter Europas højeste lønninger mod grænseoverskridende konkurrence, eller at underlægge sig EU-domstolens overopsyn, siger han.

– I sidste ende er der ingen anden udvej end nye forhandlinger, siger Pierre-Yves Maillard.

 EU-kommission presser på

Schweiz har i dag 120 bilaterale aftaler med EU, dem ønsker EU-Kommissionen erstattet med en rammeaftale, som i praksis automatisk ”tilpasser” Schweiz’ lovgivning til EU-reglerne for det indre marked.

Når det gælder spørgsmålet om udstationering har EU-kommissionen presset på for at få landet til at opgive de værn, som er sat op mod løndumping fra udstationerende firmaer fra EU. I stedet skal Schweiz holde sig til det nye udstationeringsdirektiv, som netop er blevet vedtaget.

I dag skal udenlandske firmaer melde ind til myndighederne 8 dage før et arbejde kan begynde, samtidig skal de på forhånd lægge et depositum, som sikkerhed for, at de bl.a. lever op til de gældende overenskomsters mindstelønninger.

I Schweiz er det fagforeninger og arbejdsgiverorganisationer der kontrollerer at de udenlandske selskaber ikke dumper de forholdsvis høje lønninger i landet.

Den Schweiziske regering var vej til at give efter for presset fra EU-Kommissionen sidste år, det fik fagbevægelsen til at boykotte forhandlingerne om rammeaftalen og true med at sende den til folkeafstemning, hvis EU-Kommissionens krav blev fulgt.

Dødvande

Fagbevægelsens modstand betød, at EU-Kommissionen gav Schweiz et halvt års frist til at tiltræde aftalen.

De seneste måneder har den Schweiziske regering holdt konsultationer med de hjemlige organisationer om, hvordan de strandede forhandlinger med EU skal komme videre.

Men det er tvivlsom, hvad resultatet bliver, kritikken mod aftalen kommer fra hele det politiske spektrum, som mener, at aftalen cementerer Schweiz deltagelse i det indre marked, og det krænker landets suverænitet for meget, skriver Reuters. (brink)