Sikkerhedskort til byggeriet

Regeringen, SF og EL har netop indgået en politisk aftale om et obligatorisk sikkerhedskort på byggepladser

Fra sommeren 2015 bliver det lovpligtigt for byggefolk at bære et ”’sikkerhedskort” på byggepladserne, det fremgår af dagens aftale mellem regeringen, SF og Enhedslisten.

I forbindelse med forhandlinger mellem parterne i Finansministeriet om nogle ubrugte midler på finansloven fra sidste år, blev parterne enige om sikkerhedskortet, som alle – uanset nationalitet – skal bære i bygge- og anlægsbranchen.

Kortet kommer til at indeholde oplysninger om navn, arbejdsgiver, oplysninger om social sikring, obligatorisk arbejdsskadeforsikring, og om evt. erhvervsforsikringsdækning, fremgår det af aftalen, hvis nærmere udformning bliver overladt til et embedsmandsudvalg.

Mangler nogle brikker

Hos Byggefagenes Samvirke i København er formand Per Olsen godt tilfreds med aftalen.

– Det er et ønske, vi har haft længe, og vi ser det som et helt nødvendigt redskab til øget sikkerhed på byggepladserne. Men der mangler fortsat nogle brikker, for eksempel et kædeansvar, siger Per Olsen, som forventer at fagbevægelsen bliver inddraget konkret i udviklingen af kortet.

– Vi har jo efterhånden opsamlet ganske mange erfaringer og viden på området, som vi gerne bidrager med, siger han.
Mens både finansminister Bjarne Corydon og indenrigs- og økonomiminister Magrethe Vestager begge betoner aftalens betydning for arbejdsmiljøet, så peger de to venstrefløjspartier på, at kortet bliver et redskab i kampen mod social dumping.

Der bliver ikke knyttet nogen obligatoriske uddannelseskrav i sikkerhed og arbejdsmiljø til kortet, sådan som det f.eks. findes i Irland og Storbritannien. Det har eller været et ønske fra byggefagforeninger under BAT. Det oplyser finansministeren til Fagbladet 3F.

– Det ville være oplagt at have en obligatorisk sikkerhedsuddannelse med. Det var ikke muligt. Men vi glæder os over aftalen. For der sker alt for mange ulykker, og vi har alt for mange fuskerfirmaer på byggepladserne, siger Johanne Schmidt Nielsen, EL til Nyhedsbrevet.

Formanden for Byggegruppen i 3F og for BAT-kartellet, Kim Lind Larsen, ser aftalen som et stort fremskridt i kampen imod social dumping.

– Med sikkerhedskortet sikrer man, at det nemt kan bekræftes, at den enkelte på byggepladsen arbejder lovligt her i landet, siger han til Nyhedsbrevet.

– Vi håber, at man også vil bruge ID-kortets muligheder for at forbedre sikkerheden på byggepladserne, ved at man kan tjekke, om den enkelte har gennemgået de nødvendige sikkerhedskurser. Dermed kan man slå to søm i på samme tid: Man besværliggør social dumping og brug af illegal arbejdskraft, samtidig med at man forhåbentlig kan få nedbragt de alt for høje ulykkestal på byggearbejdspladserne, siger Kim Lind Larsen. (brink)